Waarom massage essentieel is voor schaatsers

Met de koude dagen in aantocht begint bij vele schaatsers weer te kriebelen. Zouden we weer het ijs op kunnen? In dit artikel tips en adviezen om lang te kunnen genieten van het schaatsen.

Wat kan een masseur betekenen voor schaatsers?

1. Minder spierpijn en sneller herstel
De kans op spierpijn en stijfheid na het schaatsen is groot, vooral als je lichaam niet gewend is aan deze specifieke belasting. Onderzoek wijst uit dat massage positieve effecten heeft op spierherstel na intensieve inspanning spierpijn kan verminderen. Met name de spierpijn die optreedt binnen 24-72 uur na het schaatsen. Je staat de volgende dag dus weer soepel op het ijs!

2. Voorkom van blessures
Soepele spieren verminderen het risico op blessures.

3. Ontspanning en stressvermindering
Schaatsen is niet alleen fysiek, maar ook mentaal veeleisend. Een ontspannende massage kan stress en spanning verminderen. Zo sta je geconcentreerder op het ijs en kun je dus net op tijd die ene scheur ontwijken.

4. Verbeterde flexibiliteit en beweging
Schaatsen vereist een hoge mate van flexibiliteit en spierkracht. Regelmatige massages helpen de spieren te ontspannen en kunnen de flexibiliteit verbeteren. Dit komt schaatsers goed van pas, vooral na een lange periode zonder schaatsen.

Tips voor schaatsers die lang niet hebben geschaatst

Voor het schaatsen

  • Overweeg een korte massage om de bloedsomloop te stimuleren en de spieren op te warmen.
  • Voer een grondige warming-up uit om je spieren voor te bereiden en de bloedsomloop te stimuleren. De warming-up kan bestaan uit lichte cardio en dynamische rek- en strekoefeningen.

Na het schaatsen

  • Cool-Down: doe rustige oefeningen om je hartslag te verlagen en je spieren te ontspannen
  • Plan een massage na het schaatsen. Dit helpt bij het verminderen van spierpijn en bevordert een sneller herstel.

Algemene tips

  • Heb je griep? Schaats dan niet. Lees hier meer over sporten met een verkoudheid of griep.
  • Zorg voor voldoende koolhydraten voor langdurige energie. Denk aan volkorenproducten, pasta, rijst, en fruit. Lees ook ons artikel 'Voeding bij sporten in de kou: do's and dont's'.
  • Neem energierijke snacks mee voor tijdens de pauzes, zoals een banaan of een broodje met pindakaas.
  • Blijf goed drinken. Dit helpt bij het verminderen van spierkrampen en bevordert het herstel.
  • Cafeïne kan uitdroging veroorzaken, dus probeer het gebruik van cafeïne houdende dranken zoals koffie en energiedrankjes te beperken.
  • Draag meerdere lagen kleding. Begin met een vocht afvoerende laag die dicht op de huid zit om zweet af te voeren, gevolgd door isolerende lagen voor warmte, en eindig met een waterdichte of winddichte buitenlaag. Overweeg thermisch ondergoed voor extra warmte, vooral op zeer koude dagen.
  • Luister naar je lichaam: heel cliché, maar overschrijd je grenzen niet en geef je lichaam de rust die het nodig heeft. Let op signalen zoals pijn of vermoeidheid. Dit kunnen indicatoren zijn dat je een pauze nodig hebt.

Jouw lichaam is kostbaar. Vertrouw het toe aan de juiste persoon.

Overweeg je een massage te boeken? Bedenk dan dat jouw lichaam kostbaar is en het belangrijk is om het toe te vertrouwen aan een bekwame en professionele masseur. De massagebranche is een branche waarin veel (soorten) masseurs actief zijn. Kies voor de beste kwaliteit en kies daarom voor een NGS-masseur®.

Brede opleiding van negen maanden
NGS-masseurs zijn niet alleen opgeleid in diverse massagetechnieken, maar hebben ook diepgaande kennis op het gebied van anatomie, fysiologie, preventie en (sport)verzorging. Of je nou een sportieve uitdaging aangaat, last hebt van stress of gewoon eens heerlijk wilt ontspannen. De NGS-masseur® is er voor jou!

Na het voltooien van hun basisopleiding kiezen masseurs voor een specialisatie als sportmasseur of wellnessmasseur. Dit zorgt ervoor dat zij een breed scala aan massages kunnen bieden, afgestemd op jouw individuele wensen. Een sportmasseur kan zich nog verder specialiseren als sportzorgmasseur.

Continue bijscholing
Na succesvol afronden van de opleiding, ontvangen ze een NGS-licentie die een waarborg is dat ze hun expertise up-to-date houden door continue bijscholing. Zo ben je verzekerd van een masseur die op de hoogte is van de nieuwste methoden en technieken.

Klachtenprocedure
Bovendien zijn alle NGS-masseurs verbonden aan een klachtenprocedure. Mocht je ooit een probleem hebben met je masseur, dan kun je dit eenvoudig bespreken met een onpartijdige klachtenfunctionaris.

Maak vandaag nog een afspraak

Overtuigd? Maak vandaag nog een afspraak bij een NGS-masseur® bij jou in de buurt!

Gerelateerd nieuws

Tips om fit op wintersport te gaan

Veel mensen uit Nederland die op wintersport gaan, doen bijna niks om zich klaar te maken voor hun skivakantie. Vooral mensen die net beginnen met skiën denken dat ze het beter kunnen dan in werkelijkheid. Dit komt naar voren in een onderzoek over wintersport gedaan is door Eurocross, een bedrijf dat helpt bij problemen tijdens vakanties.

Sporten met griep. Verstandig of niet?

Vaak wordt gezegd dat je je verkoudheid of griepje er wel ‘even lekker uitzweet’. Maar is dat zo?

Sporten in de kou

De winter betekent gelukkig niet dat je de buitentrainingen moet staken, maar winters weer vraagt wel om extra maatregelen. Onderkoeling en koudeletsels liggen op de loer. Hierbij gaat het niet alleen om de extreme blessures op de skipiste, of ijskoude expedities naar de Mount Everest. Ook tijdens een reguliere hardloopronde in Nederland kun je letsels oplopen door kou. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor!