Wat kun je doen tegen het schuren van de huid in bijvoorbeeld schoenen of een fietsbroek?

Het probleem van schurende huid bij wielrenners en wandelaars

Voor mensen die graag fietsen of wandelen, is het een bekend probleem: schuren en irritatie van de huid. Fietsers hebben vaak last van schuurplekken bij hun liezen, dijen of op hun billen, terwijl wandelaars meestal problemen ervaren met hun voeten. Maar het kan ook gebeuren door het dragen van bepaalde accessoires zoals hartslagmeters, bh-bandjes of simpelweg omdat de bovenbenen tijdens het bewegen tegen elkaar wrijven. Een goede manier om dit ongemak te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat je kleding goed past en je huid niet te droog is. Als kleding te groot is, beweegt je huid meer en dat kan pijnlijk zijn.

Belang van goed passende kleding en hydratatie

Om schuren te voorkomen, is het cruciaal dat je kleding goed past. Kleding die te los zit, kan leiden tot extra wrijving en daardoor tot pijn. Ook is het belangrijk om je huid goed gehydrateerd te houden. Een droge huid kan namelijk sneller irriteren. Het is echter niet aan te raden om dikke crèmes zoals vaseline te gebruiken, omdat deze de huid kunnen afsluiten en het vocht vasthouden. Gelukkig zijn er speciale crèmes die goed werken om schuren tegen te gaan zonder dit probleem te veroorzaken.

Aanbevolen producten tegen schuurplekken

Er bestaan meerdere producten die speciaal zijn ontwikkeld om schuren te voorkomen. Sixtus crème, bijvoorbeeld, is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals planten en kruiden. Deze crème is heel fijn voor fietsers om op de billen te smeren en voorkomt irritatie. Voor mensen die problemen hebben met hun voeten, is er een soortgelijke crème die hetzelfde doet. Een andere goede optie is Cramer Skin Lube. Deze crème smeer je op plekken die snel schuren voordat je gaat sporten. Het is wat vetter en beschermt goed tegen kou. Rowo crème bevat vitamine E en is heel geschikt voor als je huid extra belast wordt, bijvoorbeeld door lang sporten of in extreme omstandigheden. Het werkt als een beschermend laagje op je huid en is ook heel effectief tegen het voorkomen van blaren.

Hoe gebruik je deze crèmes?

Het is heel belangrijk dat je niet te veel van deze crèmes gebruikt. Een dun laagje is vaak al genoeg om de huid te beschermen. Als je te veel smeert, kan de huid het product niet goed opnemen. Dan kan je huid juist meer gaan schuiven, en dat wil je natuurlijk vermijden. Door deze crèmes met mate te gebruiken, zorg je ervoor dat je huid goed beschermd is tegen schuren. Zo kun je zonder zorgen blijven sporten en genieten van je activiteiten zonder last te hebben van irritatie of pijn door schuren.

Gerelateerd nieuws

Compressiekousen, wat is het?

Compressiekousen, ook wel steunkousen genoemd, zijn speciale kousen die ontworpen zijn om de bloedcirculatie in de benen te verbeteren. Ze oefenen zachte druk uit op de benen, wat helpt om het bloed effectiever terug naar het hart te laten stromen. Deze kousen zijn vooral nuttig voor mensen die last hebben van bepaalde medische aandoeningen, zoals spataderen, trombose of oedeem, maar worden ook veel gebruikt door mensen die lang moeten staan of zitten tijdens hun werk of reizen.

Aanraken behoort tot onze eerste levensbehoeften

Aanraken behoort, zonder dat we het eigenlijk goed beseffen, tot onze eerste levensbehoeften. Het is bijna net zo belangrijk als water en brood. En toch realiseren we ons amper de importantie van aanrakingen. Tijdens de coronapandemie kwamen velen erachter hoezeer ze die dagelijkse knuffel, of gewoon een tikkie tegen de arm of schouder van vrienden of bekenden, misten. Wetenschapper Sander Koole weet al langer hoe groot het belang van aanraking is. “Zelfs mensen die onplezierige ervaringen met aanrakingen hebben, blijken tijdens experimenten toch een ontspanningsreactie te geven.”

Effect van massage bij artrose

Met meer dan een miljoen Nederlanders die aan artrose lijden, is het tijd om de aandacht te vestigen op de werking van massage als een vorm van verlichting voor deze veelvoorkomende reumatische aandoening. Artrose, waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruitgaat, leidt vaak tot pijn en stijfheid. Hoewel kraakbeen zelf geen pijn doet omdat het geen zenuwen bevat, zijn de gevolgen van de aandoening allesbehalve pijnloos.