Compressiekousen, wat is het?

Compressiekousen, ook wel steunkousen genoemd, zijn speciale kousen die ontworpen zijn om de bloedcirculatie in de benen te verbeteren. Ze oefenen zachte druk uit op de benen, wat helpt om het bloed effectiever terug naar het hart te laten stromen. Deze kousen zijn vooral nuttig voor mensen die last hebben van bepaalde medische aandoeningen, zoals spataderen, trombose of oedeem, maar worden ook veel gebruikt door mensen die lang moeten staan of zitten tijdens hun werk of reizen.

Wat is het?

Compressiekousen zijn strakke elastische kousen die tot aan de knie, dij of zelfs tot de taille reiken. Ze zijn gemaakt van een speciale elastische stof die geleidelijk minder strak wordt vanaf de enkel tot aan de knie of hoger. Dit creëert een zogenaamde gradiënte compressie. Het doel hiervan is om de diameter van de aderen te verkleinen, waardoor de bloedstroom versnelt en de effectiviteit van de veneuze kleppen verbetert. Hierdoor kan het bloed minder gemakkelijk terugstromen naar beneden, wat zwellingen en bloedklonters helpt voorkomen.

Wat doet het?

Door het dragen van compressiekousen verbetert de bloedcirculatie, waardoor symptomen van vermoeidheid en pijn in de benen kunnen verminderen. Ze helpen ook om vochtretentie (oedeem) in de benen en enkels te verminderen. Voor mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals chronische veneuze insufficiëntie, kunnen deze kousen een essentieel onderdeel van de behandeling zijn om ernstigere problemen te voorkomen.

Een andere belangrijke functie van compressiekousen is de preventie van diepe veneuze trombose (DVT), een aandoening waarbij bloedklonters zich vormen in de diepe aderen van de benen. Dit kan gebeuren als iemand lange tijd niet beweegt, zoals tijdens lange vliegreizen of bedrust. Compressiekousen helpen het risico op DVT te verlagen door de bloedstroom te bevorderen.

Toepassingen

Compressiekousen worden niet alleen in medische settings gebruikt, maar zijn ook populair onder atleten. Sporters gebruiken deze kousen om de bloedcirculatie tijdens en na het sporten te verbeteren, wat kan helpen bij het sneller herstellen van de spieren en het verminderen van spierpijn.

In het dagelijks leven worden ze vaak gebruikt door mensen die beroepsmatig veel moeten staan, zoals verpleegkundigen, docenten en winkelpersoneel, omdat ze helpen om pijn en zwelling in de benen na een lange werkdag te verminderen.

Gerelateerd nieuws

Aanraken behoort tot onze eerste levensbehoeften

Aanraken behoort, zonder dat we het eigenlijk goed beseffen, tot onze eerste levensbehoeften. Het is bijna net zo belangrijk als water en brood. En toch realiseren we ons amper de importantie van aanrakingen. Tijdens de coronapandemie kwamen velen erachter hoezeer ze die dagelijkse knuffel, of gewoon een tikkie tegen de arm of schouder van vrienden of bekenden, misten. Wetenschapper Sander Koole weet al langer hoe groot het belang van aanraking is. “Zelfs mensen die onplezierige ervaringen met aanrakingen hebben, blijken tijdens experimenten toch een ontspanningsreactie te geven.”

Effect van massage bij artrose

Met meer dan een miljoen Nederlanders die aan artrose lijden, is het tijd om de aandacht te vestigen op de werking van massage als een vorm van verlichting voor deze veelvoorkomende reumatische aandoening. Artrose, waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruitgaat, leidt vaak tot pijn en stijfheid. Hoewel kraakbeen zelf geen pijn doet omdat het geen zenuwen bevat, zijn de gevolgen van de aandoening allesbehalve pijnloos.

Wat kun je doen tegen het schuren van de huid in bijvoorbeeld schoenen of een fietsbroek?

Voor mensen die graag fietsen of wandelen, is het een bekend probleem: schuren en irritatie van de huid. Fietsers hebben vaak last van schuurplekken bij hun liezen, dijen of op hun billen, terwijl wandelaars meestal problemen ervaren met hun voeten. Maar het kan ook gebeuren door het dragen van bepaalde accessoires zoals hartslagmeters, bh-bandjes of simpelweg omdat de bovenbenen tijdens het bewegen tegen elkaar wrijven. Een goede manier om dit ongemak te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat je kleding goed past en je huid niet te droog is. Als kleding te groot is, beweegt je huid meer en dat kan pijnlijk zijn.