Tips om je voeten in optimale conditie te brengen

Het meest belangrijke gereedschap van een wandelaar zijn natuurlijk de voeten. En die krijgen dan ook een hoop te verduren, zeker in meerdaagse evenementen zoals de 4Daagse. In dit artikel geeft Joyce Bekkering, gediplomeerd ProVoet sportpedicure en medisch pedicure, tips over wat wandelaars kunnen doen om hun voeten in optimale conditie te brengen.

Ga tijdig en regelmatig naar een pedicure

“Er komen wel eens mensen voor het eerst bij mij die bijvoorbeeld twee weken later een grote wandeltocht gaan maken. Dan ben je al te laat. Het beste advies is een afspraak bij de pedicure te maken vóór je begint met trainen. Een pedicure kan checken welke problemen er al zijn en kan de wandelaar leren hoe hij goed voor zijn voeten moet zorgen. Het is verstandig om elke zes tot acht weken een afspraak te maken. De pedicure kan dan in de gaten houden hoe de voeten zich houden bij steeds hogere belasting en tijdig problemen signaleren.”

“Het beste is om de voeten kort te wassen met koud water en daarna goed af te drogen, ook tussen de tenen.

Joyce Bekkering, gediplomeerd ProVoet sportpedicure en medisch pedicure

Blaren

“Blaren zijn ongetwijfeld het grootste probleem dat een wandelaar kan hebben. Zweetvoeten kunnen de kans op blaren vergroten, omdat dat zorgt voor wrijving. Dit is te voorkomen door de voeten in smeren met talkpoeder. Ook kan het helpen twee paar sokken te dragen, naadloos uiteraard. Dan krijg je druk en wrijving tussen de sokken in plaats van tussen de sok en de voet. Er zijn speciale dunne ondersokken te koop. Ook wandelwol is een handig product. Dit is schapenwol met lanoline. Dit is een stofje dat het schaap zelf aanmaakt en bescherming biedt tegen regen en kou. De lanoline werkt ook goed om blaren te voorkomen. Bovendien verzorgt en
beschermt het de voeten. Wandelwol kun je om je voeten wikkelen voor je je sokken aan doet. Ook kun je een dotje op een probleemplek stoppen of tussen de tenen. De wol vormt zich naar de voet, waardoor je er al snel niets meer van voelt. Check wel eerst of je wellicht allergisch is voor lanoline. Als er ‘vaste plekken’ zijn waar iemand snel blaren krijgt, is het aan te raden om vooraf de voeten in te tapen.”

Hygiëne

“Voethygiëne is belangrijk, maar was de voeten bij voorkeur niet met zeep. Zeep zorgt ervoor dat de huid zachter en kwetsbaarder wordt. Ook een voetenbad is niet aan te raden. Daarvan wordt de huid week. Het beste is om de voeten kort te wassen met koud water en daarna goed af te drogen, ook tussen de tenen.

Ingegroeide teennagel

“Om een ingegroeide teennagel te voorkomen, is het belangrijk om de teennagels regelmatig recht af te knippen. Niet te kort.”

Eelt

“Eelt biedt bescherming aan onze voeten. Overtollig eelt is wel een probleem. Er kunnen kloven ontstaan, of blaren die onder het eelt gaan zitten. Een pedicure kan overtollig eelt verwijderen. Het is belangrijk om dat niet te kort voor een wandelevenement te doen, het liefst minstens twee weken voor de start.”

Voetcrèmes

“Als men niet gewend is aan het gebruik van voetcrème, is het niet slim om er tijdens een evenement als de 4Daagse mee te beginnen. De voeten zijn het dan niet gewend en je weet nooit hoe ze zullen reageren. Begin er in de voorbereiding op zo’n evenement mee. Er zijn verschillende soorten voetcrèmes. Crème met kamferspiritus verstevigt de huid. Van veel wandelen kan de voetzool dunner worden. Deze crème helpt daartegen. Een crème met ureum zorgt ervoor dat men niet te veel eelt krijgt en er zijn ook crèmes speciaal voor erg droge voeten.”

Na de tocht

“Speol de voeten snel met koud water en droog ze goed af. Ook is het slim om de voeten snel te luchten. Zelf gebruik ik na het hardlopen slippers van het merk Oofos. Die zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met hielspoor. Ze hebben een heerlijk voetbed en je voelt de vermoeidheid wegtrekken. Ook is het na afloop van een lange wandeling goed om met de benen omhoog te zitten en de voeten en tenen te laten masseren.

Gerelateerd nieuws

Wat kun je doen tegen het schuren van de huid in bijvoorbeeld schoenen of een fietsbroek?

Voor mensen die graag fietsen of wandelen, is het een bekend probleem: schuren en irritatie van de huid. Fietsers hebben vaak last van schuurplekken bij hun liezen, dijen of op hun billen, terwijl wandelaars meestal problemen ervaren met hun voeten. Maar het kan ook gebeuren door het dragen van bepaalde accessoires zoals hartslagmeters, bh-bandjes of simpelweg omdat de bovenbenen tijdens het bewegen tegen elkaar wrijven. Een goede manier om dit ongemak te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat je kleding goed past en je huid niet te droog is. Als kleding te groot is, beweegt je huid meer en dat kan pijnlijk zijn.

Slaap, een kwestie van trainen

‘De Tour win je in bed’, is de gevleugelde uitspraak van oud-Tourwinnaar Joop Zoetemelk. Toch komen veel mensen niet aan de benodigde uren slaap toe. Een powernap kan helpen, net als een goede sportmassage.

"Ik heb zwem- en schaatsclinics gevolgd om me te verdiepen in het klachtenpatroon van mijn cliënten"

Van model en kapster tot enthousiast sportmasseur. Het overkwam Wietske de Jong uit Joure. Nou ja, het overkwam haar niet. Ze koos er zelf voor, met hart en ziel. Want als Wietske ergens voor gaat, dan gaat ze er vol voor. “Ik was verzadigd geraakt. Ik heb me georiënteerd en heb me er blind ingestort”, vertelt de 48-jarige Friezin over haar keuze voor de opleiding sportmassage. “Mijn lat ligt altijd hoog. Ik dacht: als ik eraf val, heb ik het in ieder geval geprobeerd.”