Hoe kun je griep voorkomen?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je afweer voldoende op peil blijft tijdens periodes van zware trainingen of gedurende de winterperiode?

Naast voldoende rust, stressbeheersing en gezonde voeding, kunnen bepaalde supplementen helpen:

Vitamine D: In de wintermaanden kan extra vitamine D (D3-vorm) van 10-20 μg per dag (400-800 IU) gunstig zijn. Het kan de spierfunctie verbeteren en de kans op virale infecties verminderen.

Probiotica
Probiotica kunnen de weerstand verhogen en helpen bij de gezondheid, vooral voor sporters met een verminderde immuniteit. Neem dagelijks twee doseringen van 65 ml Lactobacillus casei Shirota (bijvoorbeeld in Yakult) om infectierisico te verminderen.

Zink
Zink kan de vermeerdering van virussen remmen en de immuniteit versterken. Neem het hele jaar door 15 mg zinksulfaat per dag in tabletvorm.

Quercetine
Dit flavonoïde, te vinden in groene thee, stimuleert de immuunfunctie en heeft antivirale eigenschappen. Neem dagelijks 1.000 mg quercetine gedurende het hele jaar.

Let op: raadpleeg altijd een arts of sportdiëtist voordat je supplementen toevoegt aan je dieet, vooral als je specifieke gezondheidsproblemen hebt.

Gerelateerd nieuws

Tips om fit op wintersport te gaan

Veel mensen uit Nederland die op wintersport gaan, doen bijna niks om zich klaar te maken voor hun skivakantie. Vooral mensen die net beginnen met skiën denken dat ze het beter kunnen dan in werkelijkheid. Dit komt naar voren in een onderzoek over wintersport gedaan is door Eurocross, een bedrijf dat helpt bij problemen tijdens vakanties.

Sporten met griep. Verstandig of niet?

Vaak wordt gezegd dat je je verkoudheid of griepje er wel ‘even lekker uitzweet’. Maar is dat zo?

Sporten in de kou

De winter betekent gelukkig niet dat je de buitentrainingen moet staken, maar winters weer vraagt wel om extra maatregelen. Onderkoeling en koudeletsels liggen op de loer. Hierbij gaat het niet alleen om de extreme blessures op de skipiste, of ijskoude expedities naar de Mount Everest. Ook tijdens een reguliere hardloopronde in Nederland kun je letsels oplopen door kou. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor!