Verwen je voeten

Van sommige verzorgingsmethoden is niet zeker of ze echt helpen om voetproblemen te voorkomen. Maar aangenaam kunnen ze zeker zijn. Daarom vind je hier aan een aantal tips om je voeten af en toe extra te verwennen:

  • Een voetenbad met lauwwarm water, waaraan je eventueel een bruisend voetentablet toevoegt, kan heel ontspannend werken. Er wordt ook gezegd dat dit kan helpen om koude voeten te voorkomen. Zorg ervoor dat een voetenbad niet langer dan tien minuten duurt om te voorkomen dat je huid te zacht wordt.
  • Een voetmassage is niet alleen heerlijk voor je voeten, maar kan ook je hele lichaam ontspannen. Het wordt gezegd dat een massage koude voeten kan helpen voorkomen, omdat het de doorbloeding stimuleert.
  • Een wisselbad, waarbij je je voeten afwisselend in koud en warm water dompelt, kan verfrissend zijn voor vermoeide voeten. Leg na een wisselbad je voeten omhoog voor extra ontspanning, bijvoorbeeld na een lange wandeling.
  • Een voetencrème kan lekker ruiken en prettig aanvoelen. Bovendien kan zo'n crème helpen tegen een droge huid en daarmee bijdragen aan het voorkomen van kloofjes. Houd er echter rekening mee dat kloofjes ook een veelvoorkomend symptoom van zwemmerseczeem kunnen zijn, en dat een gewone voetencrème hier niet effectief tegen is.

Gerelateerd nieuws

On-Demand webinar: ‘Voedingstips voor, tijdens en na het wandelen’

Bereid je voor op de 4Daagse met ons webinar over voeding. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of dit jaar voor het eerst meedoet, goede voeding is essentieel om het meeste uit je wandelervaring te halen.

Schoenen in het dagelijks leven

Er is genoeg bekend over goede wandelschoenen, maar ook je dagelijkse schoenen is van belang voor de gezondheid van je voeten. Houd de volgende adviezen in gedachten:

Voorkomen van blaren

De meest voorkomende voetkwaal is waarschijnlijk de blaar. Om ze te voorkomen zijn er talloze adviezen. Als je tijdens wandeltochten last krijgt van blaren, heb je vast wel eens goedbedoelde tips van medewandelaars gekregen. Echter, niet alle adviezen werken even goed. Bedenk dat ieders huid anders is, wat voor jou werkt, hoeft bij een ander niet te helpen.