Tips voor wandelaars: kleding, sokken en schoeisel

Do's and don'ts

Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of net begint, het kiezen van de juiste sportkleding en schoeisel is cruciaal. Niet alleen voor comfort, maar ook om blessures te voorkomen. Hier volgen handige gids om je te helpen de beste keuze te maken.

Kies kleding die lekker zit en goed voelt

Kies voor kleding die comfortabel zit en niet knelt. Materialen zoals katoen, tricot of wol zijn ideaal. Het is belangrijk dat je kleding zweet goed opneemt. Voor de dames: vergeet niet een goede sport-bh aan te schaffen.

Pas je kleding aan het weer aan

 • Bij koud weer: trek meerdere lagen aan die je gemakkelijk uit kunt doen als je het warm krijgt. Draag een muts die je oren bedekt als het vriest, en geef de voorkeur aan wanten boven handschoenen als je snel koude handen krijgt.
 • Tijdens regen: zorg voor kleding die waterafstotend, winddicht en ademend is. Een lichte regenjas is handig, en als het niet te hard waait kun je ook denken aan een opvouwbare paraplu, vooral handig voor als je een bril draagt. Zorg dat je bovenlichaam droog blijft en vermijd schurende kleding.
 • Op warme dagen: draag luchtige hoofdbedekking die niet knelt. Bescherm je bovenlichaam en je nek tegen de zon om verbranding te voorkomen. Meer tips voor wandelen in warm weer.

Goede wandelsokken

Kies voor wol, badstof of katoenen sokken zonder naden of met zachte naden, en zorg dat ze na het wassen zacht blijven. Als je sokken grote naden hebben, draag ze dan binnenstebuiten.

Goede wandelschoenen

 • Bezuinig niet op schoenen.
 • Ga naar een speciaalzaak en pas de schoenen met de sokken die je van plan bent te dragen.
 • Doe dit niet te vroeg of laat op de dag.
 • De schoenen moeten goed passen, maar nog steeds genoeg ruimte bieden voor al je tenen.
 • De hak moet stevig zijn, en de zool goed geprofileerd.
 • Zorg dat het voetbed je voeten goed ondersteunt. Bij zwakke enkels kies je beter voor hoge schoenen.
 • Als je merkt dat je veters te strak zitten na een tijdje, maak ze dan wat losser. Loop je schoenen goed in door ze thuis regelmatig te dragen.
 • Veel mensen strikken hun veters te strak, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook kan leiden tot blessures zoals scheenbeenklachten. Houd hier dus rekening mee! Tips voor een goed gestrikte schoen.

Gerelateerd nieuws

Kaartverkoop massages 4Daagse vlakbij de Wedren geopend

Verlang je naar een ontspannende massage na elke wandeldag? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! De voorverkoop voor massages bij de Wedren (Julianapark-Zuid) is geopend! Wacht niet met kopen tijdens de 4Daagse, want op=op.

Goed gestrikte veters voorkomen blessures

Wandelen is een fantastische manier om fit te blijven, de natuur te verkennen en stress te verlagen. Maar wist je dat de manier waarop je jouw schoenen strikt een enorme impact kan hebben op het voorkomen van blessures?

Kaartverkoop massages Vierdaagsecamping geopend

Verlang je naar een ontspannende massage na elke wandeldag? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! De voorverkoop voor deze massages is geopend! Wacht niet met het kopen op de camping zelf, want op=op.