Maatregelen tegen zweetvoeten

Voeten die de hele dag opgesloten zitten in sokken en schoenen, kunnen gaan zweten, vooral tijdens het wandelen. Vrijwel iedereen, vooral wandelaars, kent dit probleem. Elke voet bevat ongeveer een kwart miljoen zweetkliertjes en produceert dagelijks gemiddeld een kwart liter vocht.

Last van zweetvoeten beperkt zich niet alleen tot een vochtig gevoel of onaangename geur. Zweet maakt de huid week en kan deze aantasten. Bacteriën en schimmels gedijen goed in warme, vochtige omgevingen en kunnen problemen zoals zwemmerseczeem (voetschimmel) veroorzaken. Vochtige voeten veroorzaken ook meer wrijving, wat blaren kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je voeten, zowel tijdens het wandelen als op andere momenten, droog te houden.

Maatregelen

Je kunt de volgende maatregelen nemen:

  • Draag goede schoenen en sokken.
  • Strooi talkpoeder (of babypoeder of speciale voetpoeder) in je schoenen en sokken om je voeten droog te houden. Verwijder overtollig poeder om klonteren te voorkomen.
  • Laat tijdens wandelpauzes je voeten luchten door je schoenen en sokken uit te trekken. Hoewel er gezegd wordt dat dit niet moet vanwege zwelling van de voeten, is dit geen probleem met goed passende schoenen.

Met deze maatregelen kun je de hinder van zweetvoeten aanzienlijk beperken.

Gerelateerd nieuws

Wat eet je tijdens een wandeltocht?

Voeding rijk aan koolhydraten, gematigd in eiwitten en laag in vetten is ideaal rondom een wandeltocht. In dit artikel lees je wat je het beste kunt eten en wanneer.

On-Demand webinar: ‘Voedingstips voor, tijdens en na het wandelen’

Bereid je voor op de 4Daagse met ons webinar over voeding. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of dit jaar voor het eerst meedoet, goede voeding is essentieel om het meeste uit je wandelervaring te halen.

Verwen je voeten

Van sommige verzorgingsmethoden is niet zeker of ze echt helpen om voetproblemen te voorkomen. Maar aangenaam kunnen ze zeker zijn. Daarom vind je hier aan een aantal tips om je voeten af en toe extra te verwennen: