Insectenbeten en -steken

Wandelen

Steken van insecten zoals mieren, muggen, wespen en bijen zijn meestal meer hinderlijk en pijnlijk dan levensbedreigend. Jaarlijks wordt een aanzienlijk deel van de populatie gestoken.

Symptomen:

De beet van een insect veroorzaakt typisch lokale symptomen aan de huid, waaronder pijn, zwelling en roodheid, aangevuld met jeuk. In zeldzame gevallen kunnen insectenbeten aanleiding geven tot een anafylactische shock, gekenmerkt door ademhalingsproblemen, cyanose van handen en gezicht, een acute bloeddrukdaling en het verlies van bewustzijn.

Behandeling:

Indien je gestoken bent door een insect, verwijder dan onmiddellijk eventuele restanten, zoals een angel. Hoe sneller dit gebeurt, des te minder gif verspreidt zich in het lichaam. Vervolgens kan zuigen aan de beetwond helpen. Een applicatie van een koude en vochtige doek kan soelaas bieden bij jeuk, pijn of zwelling.

Als bekend is dat je een aanzienlijke allergie hebt voor bepaalde insectenbeten, is het raadzaam om altijd een adrenaline-injectie bij de hand te hebben, welke verkrijgbaar is op voorschrift. Na gebruik van de injectie is het alsnog cruciaal om direct een dokter te consulteren. Beten van bijen en wespen kunnen in uitzonderlijke gevallen dodelijk zijn. Heb je eerder een ernstige allergische reactie ervaren na een beet, dan is het wijsheid om contact op te nemen met je dokter.

Gerelateerd nieuws

On-Demand webinar: ‘Voedingstips voor, tijdens en na het wandelen’

Bereid je voor op de 4Daagse met ons webinar over voeding. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of dit jaar voor het eerst meedoet, goede voeding is essentieel om het meeste uit je wandelervaring te halen.

Verwen je voeten

Van sommige verzorgingsmethoden is niet zeker of ze echt helpen om voetproblemen te voorkomen. Maar aangenaam kunnen ze zeker zijn. Daarom vind je hier aan een aantal tips om je voeten af en toe extra te verwennen:

Schoenen in het dagelijks leven

Er is genoeg bekend over goede wandelschoenen, maar ook je dagelijkse schoenen is van belang voor de gezondheid van je voeten. Houd de volgende adviezen in gedachten: