Hoe voorkom je blaren?

Tips

Er bestaan allerlei producten tegen of bij blaren, zoals blaarpleisters, blaartape en blaargel. Wanneer gebruik je wat?

Blaren ontstaan door wrijving. Ze kunnen ontstaan doordat de veters niet goed gestrikt zijn, door drukpunten in de schoenen of door verkeerde schoenen. De meeste wandelaars, zeker die de 4Daagse lopen, kennen de zwakke punten op hun eigen voeten wel.

Het belangrijkste is om te voorkomen dat die wrijving ontstaat. Hiervoor kun je een voetbalsem met chlorofyl gebruiken. Dat houdt de huid soepel en zacht. Ook is het raadzaam bekende plekken preventief in te tapen met bijvoorbeeld Leukoplast fixatiepleister. Ouderwets dakpansgewijs tapen voorkomt dat er wrijving op de huid ontstaat. Leukoplast is verkrijgbaar in drie breedtematen: 1,25, 2,5 en 5 centimeter.

Ook Nexcare Active blarentape kan helpen blaren te voorkomen. Dit is heel dunne tape. De tape past zich aan het lichaam aan en blijft zelfs op een natte of bezwete huid zitten. Ter voorkoming van blaren, maar ook als er toch een blaar is ontstaan, bestaat Skin-on-Skin. Dit is een verband met hydrogel kussentjes erin. Dit is een zogenaamde ‘tweede huid’ die wordt gebruikt ter voorkoming en behandeling van blaren. Met Skin-on-Skin is het mogelijk om zelf een blarenpleister te maken in de gewenste vorm. Deze vochtige kompressen zijn voorzien van een comfortabele vochtige laag om de huid schoon te houden, gelijktijdig bescherming te bieden tegen druk, wrijving en blaren te genezen. Het hecht niet aan de huid en werkt kalmerend, verkoelend en hydraterend. De hydrogellaag wordt afgedekt met afdekpleisters. Hiervoor kan ook Fixomull Stretch worden gebruikt. Skin-on-Skin is verkrijgbaar in ‘Squares’ en ‘Circles’ en moet elke dag vervangen worden.

Ten slotte zijn er nog blaarpleisters van bijvoorbeeld Compeed, Hekaplast of Benped. Deze verlichten de pijn van blaren, werken als een tweede huid en creëren een optimale omgeving voor het herstel van de huid. De pleisters kunnen een paar dagen blijven zitten.

Het beste advies is echter het voorkomen van wrijving. Hiervoor is een goede voetverzorging gedurende het hele jaar essentieel.

Gerelateerd nieuws

Kaartverkoop massages 4Daagse vlakbij de Wedren geopend

Verlang je naar een ontspannende massage na elke wandeldag? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! De voorverkoop voor massages bij de Wedren (Julianapark-Zuid) is geopend! Wacht niet met kopen tijdens de 4Daagse, want op=op.

Goed gestrikte veters voorkomen blessures

Wandelen is een fantastische manier om fit te blijven, de natuur te verkennen en stress te verlagen. Maar wist je dat de manier waarop je jouw schoenen strikt een enorme impact kan hebben op het voorkomen van blessures?

Kaartverkoop massages Vierdaagsecamping geopend

Verlang je naar een ontspannende massage na elke wandeldag? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! De voorverkoop voor deze massages is geopend! Wacht niet met het kopen op de camping zelf, want op=op.