Natasja den Otter is masseur, wandelinstructeur en gewichtsconsulent

Voeding, beweging en massage. Voor Natasja den Otter zijn het de belangrijkste pijlers in haar praktijk Balance Support. Haar trainingen op het gebied van nordic walking, XCO Walking en Sportief Wandelen sluiten naadloos aan bij haar sessies als gewichtsconsulente en wie interesse heeft kan bij Natasja ook terecht voor een massage. Juist de afwisseling zorgt ervoor dat het werk geen moment verveelt.

Voeding, beweging en massage. Hoe ben je op die combinatie gekomen?

“Dat is omstreeks 2007 begonnen. Ik was businessanalist bij een marktonderzoekbureau en zat 32 uur per week op kantoor. Ik vond het werk heel leuk, maar ik had het gevoel dat er iets moest veranderen. Al lange tijd was ik getriggerd door voeding en het begeleiden van mensen. Langzaam maar zeker ben ik met thuiscursussen gestart om me er meer in te verdiepen. Toen ik daarmee bezig was, zag ik vaak mensen die met nordic walking in de weer waren. De echte hype van het nordic walking was toen wel geweest, maar het leek me interessant om voeding en beweging aan elkaar te koppelen. Ik heb toen een proefles gedaan en uiteindelijk heb ik de opleiding tot instructeur gevolgd. Ondertussen was ik ook bezig met de opleiding tot gewichtsconsulent. In januari 2008 ben ik geslaagd.”

Ben je toen direct begonnen met je praktijk?

“In eerste instantie ben ik begonnen met het aanbieden van wandeltrainingen en daarnaast werkte ik als gewichtsconsulent. Uiteindelijk ben ik me steeds meer gaan verdiepen in andere vormen van wandelen, zoals sportief wandelen, XCO Walking [Xtreme Core wandelen, waarbij met kleine gewichtjes de spieren extra worden getraind, red.] en dergelijke. In 2010 ben ik gestart met de opleiding tot Allround Wandelsport Instructeur (AWI). Inmiddels ben ik bevoegd om allerlei soorten groepen te begeleiden.”

Wat was de voornaamste reden dat je uiteindelijk nog een pijler, de massage, toevoegde aan je praktijk?

“Ik merkte in mijn groepen dat mensen me veelal zagen als iemand die alles wist. Natuurlijk wist ik veel vanuit mijn eigen ervaring, maar ik vond het ook belangrijk dat ik mijn klanten meer kon vertellen over spieren of zaken zoals overbelasting. Zodoende ben ik uiteindelijk de opleiding tot masseur gaan volgen. Die heb ik in 2014 afgerond en sindsdien gaat het binnen mijn praktijk om voeding, beweging en massage.”

Waarom juist die drie pijlers?

“Vooral omdat het elkaar heel mooi aanvult. Mensen komen vaak naar me toe als ze willen afvallen. Dat doe je niet alleen door je voedingspatroon aan te passen, maar vooral ook door te bewegen. Dat kan ook bij mij. En als je beweegt, kun je last krijgen van pijntjes. Die kan ik als masseur ook verhelpen. Wat dat betreft zijn er allerlei ingangen en voor wie het wil is er een totaalpakket.”

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit? “Het is heel afwisselend. Op maandag heb ik bijvoorbeeld een echte wandeldag met vier verschillende groepen, dan ben ik heel actief bezig. Dinsdag is dan juist weer een dag van consulten, massages en het maken van afspraken en dergelijke. Woensdag is dan weer heel actief met wandelingen, ga zo maar door. Juist die afwisseling is heel fijn.”

Wat vind je het leukste?

“Ik denk vooral het wandelen, het bewegen. Ik vind het leuk om met grote groepen te lopen, wandelweekenden te organiseren en dergelijke. Ik ken mensen die een massagepraktijk hebben en die daar volledig in opgaan, maar voor mij is dat juist een toevoeging binnen mijn bedrijf. De combinatie van de verschillende disciplines is wat het zo leuk maakt.”

Waarom is dat zo?

“Dat heeft vooral te maken met de afwisseling. De ene dag dit, de andere dag dat, maakt dat het leuk blijft. Het werk als masseur is fysiek vrij belastend, terwijl je met het wandelen jezelf weer even leeg kunt maken en kunt ontspannen.”

Wat voor soort klanten heb je?

“Het is een beetje verschillend. Ik heb veel mensen die (net) met pensioen zijn en graag willen bewegen en dat op vaste tijdstippen willen doen. Maar ik heb ook jongeren in mijn groepen rondlopen, bijvoorbeeld bij de XCO-trainingen. Ik heb overigens wel heel veel vrouwen rondlopen en slechts een paar mannen. Wat dat betreft ben ik ook ‘zuinig’ op de mannen. Voor veel mensen gaat het vooral om het bewegen, regelmaat en ook het sociale aspect is heel belangrijk. Ik vind het fijn dat ik dat kan bieden.”

Kijk voor meer informatie op: www.balancesupport.nl/

Afspraak maken bij Natasja

Balance Support

Molenstraat 20
5051 LG Goirle
Telefoon: 0621461816
Email: info@balancesupport.nl
Website: http://www.balancesupport.nl

Zit Natasja iets te ver uit jouw buurt? Kijk dan via deze link voor een NGS-masseur bij jou in de buurt.

Gerelateerd nieuws

Liana’s House of Beauty

Een massage, een schoonheidsbehandeling, even naar de pedicure of juist naar de kapper. Bij Liana’s House of Beauty in Veenendaal hoeft je als klant niet te kiezen. Het bedrijf van de 36-jarige Liana Kroon biedt het namelijk allemaal. En zodoende komen klanten regelmatig een hele dag langs. “Uiteindelijk lopen ze dan compleet verzorgd de deur weer uit”, lacht Liana.

"Ik heb zwem- en schaatsclinics gevolgd om me te verdiepen in het klachtenpatroon van mijn cliënten"

Van model en kapster tot enthousiast sportmasseur. Het overkwam Wietske de Jong uit Joure. Nou ja, het overkwam haar niet. Ze koos er zelf voor, met hart en ziel. Want als Wietske ergens voor gaat, dan gaat ze er vol voor. “Ik was verzadigd geraakt. Ik heb me georiënteerd en heb me er blind ingestort”, vertelt de 48-jarige Friezin over haar keuze voor de opleiding sportmassage. “Mijn lat ligt altijd hoog. Ik dacht: als ik eraf val, heb ik het in ieder geval geprobeerd.”

Sportmasseur Lammert Schoonhoven is de stille kracht achter Team Albert Heijn Zaanlander

Lammert Schoonhoven staat aan de rand van de zojuist gedweilde ijsbaan van schaatstempel Thialf in Heerenveen. Met vlijmscherpe slagen raast het treintje van de ploeg van Albert Heijn Zaanlander over de spekgladde ijsvloer voorbij. Drie dagen na de eerste marathonwedstrijd van het seizoen in Amsterdam en vier dagen voor het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen is het rustig in Thialf.