Uitval door fysieke klachten is beter dan genezen

Johan Smits behandelt wekelijks de dakdekkers van Verkoelen Dakspecialisten

Ze draaien hun hand niet om voor stevig tilwerk, werken de hele dag op een schuin of plat dak en klagen zit niet in hun aard. Maar dakdekkers hebben natuurlijk ook pijntjes. Een stijve schouder, wankele knieën of enkels, rugklachten; het komt veel voor bij mensen die fysiek lichamelijk werk verrichten. En dus zocht directeur Erik Maas van Verkoelen Dakspecialisten in Weert een masseur. Elke week liggen een paar dakdekkers bij Johan Smits op de tafel. “Dit zou een goed idee kunnen zijn voor meer bedrijven.”

Verkoelen Dakspecialisten in Weert hoort, met ongeveer honderd vaste medewerkers en pakweg dertig inhuurkrachten, tot de grotere bedrijven in de sector. Directeur Erik Maas is betrokken bij zijn werknemers. “We hadden duidelijk de behoefte om meer vitaliteit in de organisatie te krijgen. Daarom is er onder meer een personeelswinkel gekomen, faciliteren we gekoeld water, zonnebrand en kleding voor ons personeel en ligt er gratis fruit in de kantine. En hebben we er ook over nagedacht wat we moesten doen met de ongemakken van onze werknemers. De mens is toch ons grootste kapitaal. Daar wil je goed voor zorgen, dat getuigt van goed werkgeverschap.”

Bewustwordingscampagne

Erik Maas en Johan Smits kenden elkaar uit het verenigingsleven in Someren. Erik: “Ik wist wat we aan elkaar hadden. Johan kan niet alleen goed masseren, maar is ook een goede gesprekspartner.” Dat is een belangrijk punt. Want dakdekkers zijn, weet Johan nu ook, stoere jongens die niet graag te koop lopen met hun fysieke klachten. “Een heleboel hingen het principe aan dat een pijntje erbij hoorde”, aldus Johan. Erik stak er veel energie in om daar doorheen te breken. Het aanbieden van de massages ging hand in hand met een bewustwordingscampagne. “Het is voor ons als bedrijf ook van belang om mensen ervan te overtuigen dat voorkomen beter dan genezen is. Maar ik moest wel wat stimulerende praatjes houden.” Tuurlijk, er kwamen direct reacties als ‘aan mijn lijf geen polonaise’, maar op een
gegeven moment zoemde toch ook rond dat de eerste pioniers veel baat hadden bij de behandeling. “En als iemand opmerkt dat hij na behandeling snel van zijn klachten af is, gaat dat rond. De olievlek verspreidde zich toen vanzelf”, aldus Erik.

Jouw lichaam is je belangrijkste gereedschap

Johan: “Ik verkondig bij elke gelegenheid die ik krijg, collectief of één-op-één, dat als dakdekker je lichaam je belangrijkste gereedschap is.” Een nieuw nietpistool of een hamer is zo aangeschaft, voor je rug of schouder ligt geen vervangend exemplaar op de plank. “Als je er een tijdje uitligt, is dat een probleem. Voor jezelf, voor je werkgever. Je moet er dus voor zorgen dat je gereedschap zo goed mogelijk blijft, dat je er je werk mee kunt blijven doen. De planning loopt altijd vol, soms help ik nog iemand extra. Inmiddels heeft hij pakweg dertig verschillende werknemers – ook kantoorpersoneel overigens – van Verkoelen op de tafel gehad. “De oudere garde heeft wat meer aandacht nodig en komt vaker. Sommigen zie ik maar een enkele keer.”

Preventief

De ongemakken lopen zeer uiteen. “Er zijn wel veel schouderklachten, van het tillen met name. Rugklachten? Ook. Maar ik heb ook iemand met een tennisarm. Die had veel plaatwerk geknipt. Elk klusje neemt specifieke klachten met zich mee. Sommigen werken vooral op hellende daken, anderen juist weer op platte daken. Knieën, enkels, armen; ik zie het allemaal voorbijkomen. Maar ik kan niet zeggen dat ze allemaal last hebben van hetzelfde, zodat we iets aan het werk moeten veranderen.” Johan praat – Erik hoopte er al een beetje op – veel met de mannen die op zijn tafel liggen. “Ik leg ze ook uit dat ze, in sommige gevallen, zuiniger met hun lichaam moeten zijn. Deze mannen verrichten de hele dag fysiek werk. Dan moet je ook niet nog eens ieder vrij uurtje in de sportschool aan de gewichten gaan hangen. Dat helpt niet, dan krijgen je spieren geen rust. Als je na werktijd ook gaat lopen stressen, of veel fysieke inspanning levert, loop je veel meer kans op een blessure. Als masseur heb je een belangrijke taak om ook preventief te werk te gaan, om mensen te waarschuwen voor de risico’s van overbelasting.”

Voorkom uitval van personeel

Erik zegt er alles aan te doen om zijn personeel niet te zwaar te belasten. “We hebben het, ook voor we met een masseur zijn gaan werken, altijd al over de
houding van onze mensen gehad. Het is bijvoorbeeld ook nooit verstandig te veel in één keer te tillen, dat ontmoedigen we ten zeerste.” Overigens, ook voor Johan is het masseren van de dakdekkers zwaar werk. “Nou ja, werken op locatie is toch altijd een beetje behelpen. Je werkt bijvoorbeeld niet met de elektrische tafel die je in je praktijk wel hebt, en hebt niet alle apparatuur. Als masseur moet je dan ook heel goed op je eigen houding letten. Dat het stevige kerels zijn, helpt natuurlijk ook niet mee”, lacht Johan. “Ze zitten gewoon stevig in de spieren. En die spieren geven best wel wat tegendruk. Dus dat voel je wel in je handen.” Erik en Johan zijn erg enthousiast over de samenwerking en ze geloven er heilig in dat de massageservice ook voor andere ondernemers van toegevoegde waarde kan zijn. Beiden kennen echter niet veel andere voorbeelden. “Terwijl het toch echt, daar zijn wij het over eens, een goed idee zou zijn voor veel meer bedrijven. Je kunt zo voorkomen dat je uitval van personeel krijgt.”

Gerelateerd nieuws

Massages voor mentale en fysieke topprestaties op het werk

We leven in een drukke wereld. Werk en privé lopen vaak in elkaar over, en we zoeken manieren om gezond en sterk te blijven. Veel mensen denken dat massages alleen voor luxe zijn, maar ze zijn eigenlijk heel belangrijk voor onze gezondheid.

Ernst Stikvoort is al vier jaar bedrijfsmasseur bij softwareontwikkelaar AFAS

Schone witte handdoeken in een mooie kast, luxe verzorgingsproducten en een sfeervol zitje. In het midden van de ruimte staat een elektrisch verstelbare massagetafel. Wie niet beter weet, denkt dat hij hier in een massagepraktijk is. Niets is minder waar. Als je de deur open doet, sta je midden in een kantoorpand. Deze ontspanningsruimte is namelijk gevestigd in het nieuwe hoofdkantoor van softwareontwikkelaar AFAS in Leusden.