Mensen zonder diploma mogen zich masseur noemen: een kwalijke zaak

Jouw lichaam is kostbaar, vertrouw het toe aan de juiste persoon!

In Nederland zijn tussen de 30.000 en 40.000 mensen die iets met massage doen. Sommige hebben alleen een boek gelezen en noemen zich masseur. Aan de andere kant van het spectrum zitten uiterst professionele masseurs die zich continu bijscholen. “Bij beide hangt een bordje ‘masseur’ op de deur. Voor de cliënt is het bij binnenkomst lastig het onderscheid te maken’’, zegt Anja Bruinsma, directeur van het Nederlands Genootschap voor Sport- en Wellnessmassage (NGS).

Masseur is geen beschermd beroep

Masseur is geen beschermd beroep. Iedereen mag zich masseur noemen. Dat is anders bij bijvoorbeeld fysiotherapeuten, tandartsen of verpleegkundigen. Vanuit de overheid zijn die beroepen beschermd. Alleen mensen die de juiste kwalitatief goede opleiding hebben genoten, mogen zich fysiotherapeut, tandarts of verpleegkundige noemen. Om dat te blijven, moeten ze bovendien aan strikte nascholingseisen voldoen. Bruinsma: “Zo’n systeem bestaat voor masseurs niet. Maar ook aan masseurs vertrouwen cliënten hun kostbaarste bezit toe: hun lijf. Het NGS vindt daarom dat ook masseurs aantoonbare kwaliteit moeten bezitten. Daarom hebben we zelf een licentiesysteem opgezet. Om de licentie te krijgen en te behouden moet de masseur elke vijf jaar een minimum aantal bijscholingen volgen. Zo weet een cliënt in elk geval dat hij zijn lijf aan een NGS-masseur® met geldige licentie kan toevertrouwen. De naam NGS-masseur® hebben we gedeponeerd. Iedereen mag zich masseur noemen, maar niet iedereen mag zich NGS-masseur® noemen.”

Ga voor kwaliteit!

Alle masseurs met een geldige NGS-licentie zijn te vinden op www.vindeenmasseur.nl. Bruinsma zegt overigens uitdrukkelijk niet dat er geen goede masseurs zitten tussen de mensen die geen NGS-licentie hebben. “Ik kan het alleen niet aan de buitenkant weten. En de cliënt kan dat ook niet.” Ze vergelijkt het met het BOVAG-keurmerk voor garages. De meeste mensen zullen niet aan hun auto laten sleutelen bij een garage zonder BOVAG-keurmerk. Bruinsma: “Doe je dat wel en je staat na een paar kilometer langs de kant van de weg, dan weet je dat je geen poot hebt om op te staan. De NGS-licentie werkt op dezelfde manier. NGS-masseurs® die in het bezit zijn van een geldige licentie, hebben hun kwaliteit aangetoond. Het NGS staat voor dit beleid en we zullen er alles aan blijven doen om de kwaliteit van onze masseurs hoog te houden én uit te dragen”, zegt ze.

Bovendien zijn alle NGS-masseurs verbonden aan een klachtenprocedure. Mocht je ooit een probleem hebben met je masseur, dan kun je dit eenvoudig bespreken met een onpartijdige klachtenfunctionaris.

Over het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS)

Het NGS bestaat sinds 1964 en behartigt de belangen van zo’n 4000 aangesloten sport-, sportzorg- en wellnessmasseurs. Daarnaast geeft het NGS licenties uit en neemt de organisatie toetsingen af. “Wij vinden het belangrijk dat onze masseurs een hoge kwaliteit hebben dat aansluit op de zorgvraag vanuit het veld. Wat betreft hun massagevaardigheden en up-to-date kennis van het vak, maar ook in hun algehele professionaliteit. Daar vallen bijvoorbeeld het werken met een cliëntendossier, het hebben van een klachtenregeling en hoge hygiënestandaarden onder”, zegt Bruinsma.

Gerelateerd nieuws

Effect van massage bij artrose

Met meer dan een miljoen Nederlanders die aan artrose lijden, is het tijd om de aandacht te vestigen op de werking van massage als een vorm van verlichting voor deze veelvoorkomende reumatische aandoening. Artrose, waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruitgaat, leidt vaak tot pijn en stijfheid. Hoewel kraakbeen zelf geen pijn doet omdat het geen zenuwen bevat, zijn de gevolgen van de aandoening allesbehalve pijnloos.

Waarom kiezen voor een hotstone massage?

Een hotstone massage is een massagevorm die gebruik maakt van gladde, verwarmde stenen. Deze stenen worden meestal gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente dat goed warmte vasthoudt. In dit artikel lees je alles over de unieke eigenschappen van een hotstone massage.

Balinese massage: vermoeidheid eruit, energie erin

Dag in dag uit zaten de Indonesiërs er, op hun knieën en hurken op de rijstvelden. Er was geen dokter, er waren geen medicijnen, maar toch werd van eenieder verwacht dat hij of zij na de nachtrust weer aan het werk ging. Klachten of geen klachten.