Effect van massage bij artrose

Met meer dan een miljoen Nederlanders die aan artrose lijden, is het tijd om de aandacht te vestigen op de werking van massage als een vorm van verlichting voor deze veelvoorkomende reumatische aandoening. Artrose, waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruitgaat, leidt vaak tot pijn en stijfheid. Hoewel kraakbeen zelf geen pijn doet omdat het geen zenuwen bevat, zijn de gevolgen van de aandoening allesbehalve pijnloos.

Recente studies, waaronder een onderzoek uit 2016 door het Health Qualitative Research Center van de Birjand University in Iran, hebben licht geworpen op de positieve effecten van massage op artrose. Dit specifieke onderzoek, dat zich richtte op aromatherapie met essentiële lavendelolie, toonde aan dat patiënten aanzienlijke verbeteringen in hun dagelijks leven ervoeren na slechts een week van behandelingen.

Massage bij knieartrose

Hoewel artrose elk gewricht kan treffen, zijn er bepaalde gewrichten, zoals de knieën, waar het vaker voorkomt. Een acht weken durend onderzoek wees uit dat deelnemers die massages ontvingen voor symptomen gerelateerd aan knieartrose, significante verbeteringen toonden ten opzichte van diegenen die standaardzorg kregen. Een ander onderzoek onder 125 patiënten met knieartrose bevestigde dat een uur massage per week, voor een periode van acht weken, betere verlichting bood dan de gebruikelijke medische zorg.

Massage bij reuma

Niet alleen bij artrose, maar ook bij andere reumatische aandoeningen, heeft massage zijn nut bewezen. Door regelmatige massages en zelfmassage, rapporteerden patiënten een afname in pijn, een verbetering in grijpkracht, een groter bewegingsbereik en een betere algemene gewrichtsfunctie.

Bronnen

Gerelateerd nieuws

Compressiekousen, wat is het?

Compressiekousen, ook wel steunkousen genoemd, zijn speciale kousen die ontworpen zijn om de bloedcirculatie in de benen te verbeteren. Ze oefenen zachte druk uit op de benen, wat helpt om het bloed effectiever terug naar het hart te laten stromen. Deze kousen zijn vooral nuttig voor mensen die last hebben van bepaalde medische aandoeningen, zoals spataderen, trombose of oedeem, maar worden ook veel gebruikt door mensen die lang moeten staan of zitten tijdens hun werk of reizen.

Aanraken behoort tot onze eerste levensbehoeften

Aanraken behoort, zonder dat we het eigenlijk goed beseffen, tot onze eerste levensbehoeften. Het is bijna net zo belangrijk als water en brood. En toch realiseren we ons amper de importantie van aanrakingen. Tijdens de coronapandemie kwamen velen erachter hoezeer ze die dagelijkse knuffel, of gewoon een tikkie tegen de arm of schouder van vrienden of bekenden, misten. Wetenschapper Sander Koole weet al langer hoe groot het belang van aanraking is. “Zelfs mensen die onplezierige ervaringen met aanrakingen hebben, blijken tijdens experimenten toch een ontspanningsreactie te geven.”

Waarom kiezen voor een hotstone massage?

Een hotstone massage is een massagevorm die gebruik maakt van gladde, verwarmde stenen. Deze stenen worden meestal gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente dat goed warmte vasthoudt. In dit artikel lees je alles over de unieke eigenschappen van een hotstone massage.