Veel voorkomende knieblessures bij wielrenners

Ondanks dat het aantal sportblessures sinds 2011 is afgenomen, zien we juist bij wielrennen een toename van 44% in blessures. Dit meldt VeiligheidNL. Sport- en MSK-arts Nando Liem, voormalig ploegarts bij professionele wielerploegen zoals Vacansoleil en Sunweb, gaat in dit artikel hier verder op in.

Wielrennen kent twee typen blessures: plotselinge (trauma’s) en die door overbelasting. "Vaak worden blessures door overbelasting niet gemeld, dus ik denk dat deze vaker voorkomen dan de cijfers laten zien," zegt Nando. Vooral rug- en knieklachten ziet hij veel. Veel van deze problemen kun je voorkomen door een goede fietsafstelling. "Zie je geen verbetering na een paar behandelingen? Laat dan een fietsmeting doen," adviseert hij.

Overpronatie: Tijd voor een bezoek aan de sportpodoloog

Nando benadrukt het belang van een correcte fietsafstelling en het juiste gebruik van fietsinlegzooltjes, vooral bij overpronatie, waarbij de voet naar binnen kantelt tijdens het fietsen. Een simpele test hiervoor is om op één been te squatten. Als de knie te ver naar binnen zakt, is het tijd om een specialist, zoals een sportpodoloog, te bezoeken. Deze kan speciale zooltjes aanmeten die helpen de stand van de voet en knie te corrigeren.

Vier typen kniepijn

Nando onderscheidt vier soorten kniepijn bij wielrenners:

  1. Anterieure pijn: Dit is pijn aan de voorkant van de knie, vaak veroorzaakt door problemen met de knieschijf die niet goed glijdt. Dit heet retropatellaire chondromalacie.
  2. Posterieure pijn: Pijn aan de achterkant van de knie, vaak door een te hoge of te ver naar achteren geplaatste zadel.
  3. Mediale pijn: Pijn aan de binnenzijde van de knie, veroorzaakt door irritatie bij de aanhechting van de pes anserinus, ook bekend als de 'ganzenpoot'.
  4. Laterale pijn: Pijn aan de buitenkant van de knie, meestal door irritatie van de tractus iliotibialis, een peesplaat die over een botuitsteeksel wrijft.

Belang van goede afstelling

Een verkeerde afstelling van de fiets kan de oorzaak zijn van veel van deze problemen. Het juist afstellen van de fiets is cruciaal om blessures te voorkomen en om bestaande klachten niet te verergeren. "Een fietsmeting is daarom erg belangrijk," benadrukt Nando.

Rol van de masseur

Tot slot is er een belangrijke taak weggelegd voor masseurs bij het behandelen van wielrenblessures. Zij kunnen helpen de spierspanning te verminderen en het weefsel de kans te geven te herstellen. Door goed te masseren kunnen veel problemen verlicht of voorkomen worden.

Wie is Nando Liem?

Nando Liem (1971) is sportarts en arts musculoskeletale geneeskunde. Hij studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als sportarts werkte hij zowel in het betaald voetbal als voor de professionele wielerploegen van Vacansoleil DCM, Argos Shimano (wat later de Sunweb-ploeg werd, het huidige team DSM) en ook voor het Turkse Torku Sekerspor. Tegenwoordig werkt Nando op de Sport- en Rugpoli Brabant in Tilburg. Daarnaast heeft hij een eigen praktijk als sport- en MSK-arts in Meteren, Gelderland.

Gerelateerd nieuws

Fietsblessures van hoofd tot teen

Veel fietsers krijgen te maken met allerlei fysieke klachten tijdens of na het fietsen. Veelal zijn deze klachten te voorkomen door goede preventie. Zaken als de juiste fietspositie, het goed afstellen van het stuur, aandacht besteden aan het plaatsen van het schoenplaatje en het inwinnen van informatie bij professionals uit de sportzorgketen kan veel ellende voorkomen. In dit artikel gaan we in op veelvoorkomende fietsblessures en wat daaraan te doen.

Hoe massage je slaap kan verbeteren

Slaap is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Maar wist je dat een massage je slaapkwaliteit kan verbeteren? In dit artikel duiken we in hoe een massage je kan helpen om beter en dieper te slapen.

Te hoge spierspanning: oorzaak van (vaak onverklaarbare) klachten

Heb je wel eens last van hoofdpijn, rugpijn of voel je je vaak moe zonder een duidelijke reden? Dit kunnen tekenen zijn van een probleem dat veel mensen ervaren, maar niet altijd herkennen: te hoge spierspanning. Dit lijkt misschien iets kleins, maar het kan grote invloed hebben op hoe je je voelt, zowel lichamelijk als mentaal.