Te hoge spierspanning: oorzaak van (vaak onverklaarbare) klachten

Heb je wel eens last van hoofdpijn, rugpijn of voel je je vaak moe zonder een duidelijke reden? Dit kunnen tekenen zijn van een probleem dat veel mensen ervaren, maar niet altijd herkennen: te hoge spierspanning. Dit lijkt misschien iets kleins, maar het kan grote invloed hebben op hoe je je voelt, zowel lichamelijk als mentaal.

Wat is te hoge spierspanning?

Simpel gezegd, te hoge spierspanning betekent dat je spieren gespannen zijn zonder dat je het nodig hebt. Denk maar aan je spieren als elastiekjes. Als ze te strak gespannen zijn en zo blijven, kunnen ze pijn doen of problemen geven. Dit kan komen door stress, te lang in één houding zitten (zoals achter de computer werken), of niet genoeg bewegen.

Lichamelijke klachten

Te hoge spierspanning kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten. Je kunt last krijgen van:

Hoofdpijn en nekpijn
Door de spanning in je nek- en schouderspieren.

Rugpijn
Vooral als je veel zit of staat in dezelfde houding;

Vermoeidheid
Voortdurende spierspanning vereist veel energie. Je lichaam werkt namelijk hard om de gespannen spieren vast te houden. Dit kan resulteren in algemene vermoeidheid of spiervermoeidheid;

Slaapproblemen
Pijn en ongemak maken het moeilijk om goed te slapen.

Mentale klachten

Naast lichamelijke problemen kan te hoge spierspanning ook invloed hebben op hoe je je voelt:

Stress en angst
Chronische pijn en ongemak kunnen leiden tot verhoogde niveaus van stress en angst.

Irritatie en stemmingswisselingen
Constante pijn en de invloed ervan op je dagelijkse activiteiten kunnen irritatie en stemmingswisselingen veroorzaken.

Concentratieproblemen:
Pijn en vermoeidheid kunnen het moeilijk maken om je te concentreren.

Wat kun je doen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om te hoge spierspanning te verminderen en je beter te voelen:

Beweging
Regelmatig bewegen helpt je spieren te ontspannen en sterker te worden. Het zorgt ook voor een betere doorbloeding, wat de spanning in je spieren kan verlichten.

Ontspanningsoefeningen
Technieken zoals diepe ademhaling of yoga kunnen helpen je spieren te ontspannen. Deze oefeningen verminderen stress, wat vaak een oorzaak is van te hoge spierspanning.

Goede houding
Let op je houding als je zit of staat, zodat je spieren niet onnodig hard hoeven te werken. Een goede houding helpt om je spieren gelijkmatig te belasten en voorkomt extra spanning.

Pauzes nemen
Als je lang zit, sta op en beweeg even. Dit helpt je spieren te ontspannen en voorkomt stijfheid. Korte pauzes gedurende de dag maken een groot verschil.

Massage
Een van de meest effectieve manieren om spierspanning te verminderen is massage. Massage helpt om de bloedcirculatie in je spieren te verbeteren, waardoor ze kunnen ontspannen. Het werkt ook direct op de gespannen gebieden door knopen en strakke plekken in je spieren los te maken. Daarnaast heeft massage een kalmerend effect op je geest, wat weer kan helpen om de onderliggende stress die bijdraagt aan spierspanning, te verminderen. Het is een heerlijke manier om zowel je lichaam als je geest een pauze te geven en de spanning te laten wegvloeien.

Door de manieren te combineren, kun je de te hoge spierspanning effectief verminderen. Luister goed naar je lichaam en neem actie als je merkt dat je spieren te gespannen zijn. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Gerelateerd nieuws

Hoe massage kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem dat je dagelijks leven flink kan verstoren. Of het nu gaat om spanningshoofdpijn of migraine de pijn kan erg vervelend zijn. Gelukkig kan massage een natuurlijke manier zijn om hoofdpijn te verlichten. In dit artikel leggen we uit hoe massage kan helpen bij hoofdpijn.

Veel voorkomende knieblessures bij wielrenners

Ondanks dat het aantal sportblessures sinds 2011 is afgenomen, zien we juist bij wielrennen een toename van 44% in blessures. Dit meldt VeiligheidNL. Sport- en MSK-arts Nando Liem, voormalig ploegarts bij professionele wielerploegen zoals Vacansoleil en Sunweb, gaat in dit artikel hier verder op in.

Fietsblessures van hoofd tot teen

Veel fietsers krijgen te maken met allerlei fysieke klachten tijdens of na het fietsen. Veelal zijn deze klachten te voorkomen door goede preventie. Zaken als de juiste fietspositie, het goed afstellen van het stuur, aandacht besteden aan het plaatsen van het schoenplaatje en het inwinnen van informatie bij professionals uit de sportzorgketen kan veel ellende voorkomen. In dit artikel gaan we in op veelvoorkomende fietsblessures en wat daaraan te doen.