
DE SPORTZORGMASSEUR
Waarom naar de sportzorgmasseur?
De sportzorgmasseur is vaak een eerste aanspreekpunt bij pijntjes en klachten en dé expert voor een vakkundige sportmassage voorafgaand en/of na afloop van een sportprestatie. Een sportzorgmasseur is een verdieping voor masseurs met een diploma sportmassage. Waar een sportmasseur zich niet bezighoudt met blessures is een sportzorgmasseur daar wel toe opgeleid.
De sportzorgmasseur is vaak een eerste aanspreekpunt bij pijntjes en klachten en
dé expert voor een vakkundige sportmassage voorafgaand en/of na afloop van een
sportprestatie. De sportzorgmasseur werkt in de sport(zorg)keten met verschillende deskundigen
zoals de sportarts, sportfysiotherapeut en sportpodotherapeut zodat bij klachten
tijdig wordt doorverwezen naar een andere expert. Daarnaast handelt de sportzorgmasseur bij of na een blessure met als resultaat dat de (na)zorg aan geblesseerde sporters wordt verbeterd.
Masseren
Een sportmassage kan zowel voor als na het sporten worden ingezet. Voor het sporten zorgt een massage voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt deze voor op de prestatie die komen gaat. Een sportmassage na het sporten zorgt ervoor dat vocht en afvalstoffen in de spieren afgevoerd worden en maakt de spieren weer soepel. Een massage zorgt voor minder spierpijn, geeft verlichting en bespoedigt het herstel zodat je zonder spierpijn of vermoeidheid je weer kunt voorbereiden op een volgende prestatie. Ook als je geen sporter bent kan de sportzorgmasseur je van dienst zijn bij een stijve nek, schouder, pijnlijke rug of gewoon als ontspanning.
Tapen en bandageren
De sportzorgmasseur kan je ook helpen door bijvoorbeeld je pijnlijke enkel voor de sportieve activiteit in te tapen, zodat je spieren en banden worden ondersteund.
Informeren en adviseren
Op basis van de persoonlijke situatie van de sporter stelt een sportzorgmasseur een stappenplan op zodat de massage het beste aansluit op je sportieve activiteiten. Bij klachten kan een sportzorgmasseur het advies geven om een sportarts, sportfysiotherapeut of huisarts te bezoeken.
Tenslotte kan een sportzorgmasseur zorg verlenen bij acuut sportletsel (EHBSO).
Hoe ziet een behandeling eruit?
Bij binnenkomst vindt er eerst een intake plaats en wordt een beroepsspecifiek onderzoek uitgevoerd. Daarna wordt door de sportzorgmasseur een stappenplan en plan van aanpak opgesteld. Als jij hiermee akkoord bent, gaat de sportzorgmasseur aan de slag.
Waar kan ik een sportzorgmasseur vinden?
De sportzorgmasseur is vaak werkzaam in sportverenigingen waar op hoog niveau wordt gesport. Het is ook mogelijk dat de sportzorgmasseur individuele sporters in een eigen praktijk behandelt. Hij maakt onderdeel uit van een sportzorgketen. De sportzorgmasseur kan verbonden zijn aan sportmedische adviescentra en (medische) fitnesscentra / fitness preventiecentra. De sportzorgmasseur kan worden ingezet bij sportevenementen.
De sportzorgmasseur is geen wettelijk erkend beroep, dus iedereen kan en mag zich sportzorgmasseur noemen. Om er zeker van te zijn dat jouw sportzorgmasseur een diploma heeft behaald en zich via bijscholingen up-to-date houdt van de laatste trends en ontwikkelingen check je of jouw sportzorgmasseur is gecertificeerd door de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS). De SCAS is een onafhankelijke organisatie die diverse disciplines binnen de sportzorgketen certificeert.
WAAROM EEN MASSAGE?
Spanning gerelateerde klachten zoals stress, hoofdpijn, rug-, nek- en schouderklachten, slechte nachtrust, pijnlijke spieren en gewrichten kunnen door een massage verlicht worden.
De massage ontspant spieren, maakt pezen, gewrichten en spieren soepeler en zorgt ervoor dat afvalstoffen het lichaam sneller verlaten. Ook als je verder prima in je vel zit kan een ontspanningsmassage erg prettig zijn.
Daarnaast heeft de masseur een belangrijke rol bij het verminderen van pijn en kan een massage stressklachten verminderen.
Kortom maak vandaag nog een afspraak bij een NGS-masseur bij jou in de buurt!