© Martin Stolk

Sportmassage helpt tegen spierpijn

Wetenschappelijk onderzoek toont aan

Uit een analyse (1012 personen), blijkt dat sportmassage je niet beter maakt in je prestatie: maar dat er wel een significante verbetering is in flexibiliteit en een vermindering van verlate spierpijn, ook wel ‘delayed onset muscle soreness (DOMS)’ genoemd. Dit is spierpijn en stijfheid die 24-72 uur na inspanning optreedt.

Een aantal onderzoekers heeft de stoute schoen aangetrokken en in literatuur gekeken naar de effecten van sportmassage op de prestatie:

  • Kracht
  • Springen
  • Sprinten
  • Uithoudingsvermogen
  • Lenigheid
  • Vermoeidheid
  • Verlate spierpijn

Vanuit 41.000 artikelen werden 29 onderzoeken geselecteerd die voldoen aan de standaarden van wetenschappelijk onderzoek.

Massage zorgt voor vermindering spierpijn

Uit de analyse (1012 personen), blijkt dat sportmassage je niet beter maakt in je prestatie: maar dat er wel een significante verbetering is in flexibiliteit en een vermindering van verlate spierpijn, ook wel ‘delayed onset muscle soreness (DOMS)’ genoemd. Dit is spierpijn en stijfheid die 24-72 uur na inspanning optreedt.

Dat is goed nieuws voor deelnemers aan meerdaagse evenementen, zoals de Alternatieve Vierdaagse later deze maand, maar ook voor deelnemers aan eendaagse activiteiten; ze verschijnen de volgende dag weer fit aan de start of op het werk!

Vind een masseur in de buurt

In Nederland mag iedereen zich sportmasseur noemen. Om er zeker van te zijn dat je een sportmasseur met de juiste kennis en vaardigheden bezoekt ga je naar een sportmasseur met een geldige licentie van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS).

Op deze pagina vind je masseurs bij jou in de buurt die in het bezit zijn van een geldige licentie.

Bron onderzoek

BMJ Open Sport Exerc Med: first published as 10.1136/bmjsem-2019-000614 on 7 May 2020. Holly Louisa Davis, Samer Alabed, Timothy James Ainsley Chico

Gerelateerd nieuws

Waarom een massage het perfecte Vaderdag cadeau is

Vaderdag: de dag dat we onze vaders overladen met zelfgeknutselde cadeau's. Maar wat als we dit jaar eens iets anders proberen? Ja, je raadt het al: een massage!

Waarom wielrenners zweren bij sportmassage

Wielrennen is een veeleisende sport die het lichaam flink belast. Van amateurs tot professionals, veel wielrenners beschouwen sportmassage als een belangrijk onderdeel van hun training en herstel. Maar waarom is sportmassage zo belangrijk voor wielrenners? Hier zijn enkele belangrijke redenen en voordelen.

Verbeter je nachtrust met ontspannende massages

Een goede nachtrust is essentieel voor onze algehele gezondheid en welzijn. Helaas hebben veel mensen moeite om de rustgevende slaap te vinden die ze nodig hebben. Stress, angst en lichamelijke klachten kunnen allemaal bijdragen aan slaapproblemen. Gelukkig kan een ontspannende massage een effectieve oplossing bieden. In dit artikel bespreken we hoe massages je nachtrust kunnen verbeteren en waarom ze een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijkse routine.