© Martin Stolk

Sportmassage helpt tegen spierpijn

Wetenschappelijk onderzoek toont aan

Uit een analyse (1012 personen), blijkt dat sportmassage je niet beter maakt in je prestatie: maar dat er wel een significante verbetering is in flexibiliteit en een vermindering van verlate spierpijn, ook wel ‘delayed onset muscle soreness (DOMS)’ genoemd. Dit is spierpijn en stijfheid die 24-72 uur na inspanning optreedt.

Een aantal onderzoekers heeft de stoute schoen aangetrokken en in literatuur gekeken naar de effecten van sportmassage op de prestatie:

  • Kracht
  • Springen
  • Sprinten
  • Uithoudingsvermogen
  • Lenigheid
  • Vermoeidheid
  • Verlate spierpijn

Vanuit 41.000 artikelen werden 29 onderzoeken geselecteerd die voldoen aan de standaarden van wetenschappelijk onderzoek.

Massage zorgt voor vermindering spierpijn

Uit de analyse (1012 personen), blijkt dat sportmassage je niet beter maakt in je prestatie: maar dat er wel een significante verbetering is in flexibiliteit en een vermindering van verlate spierpijn, ook wel ‘delayed onset muscle soreness (DOMS)’ genoemd. Dit is spierpijn en stijfheid die 24-72 uur na inspanning optreedt.

Dat is goed nieuws voor deelnemers aan meerdaagse evenementen, zoals de Alternatieve Vierdaagse later deze maand, maar ook voor deelnemers aan eendaagse activiteiten; ze verschijnen de volgende dag weer fit aan de start of op het werk!

Vind een masseur in de buurt

In Nederland mag iedereen zich sportmasseur noemen. Om er zeker van te zijn dat je een sportmasseur met de juiste kennis en vaardigheden bezoekt ga je naar een sportmasseur met een geldige licentie van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS).

Op deze pagina vind je masseurs bij jou in de buurt die in het bezit zijn van een geldige licentie.

Bron onderzoek

BMJ Open Sport Exerc Med: first published as 10.1136/bmjsem-2019-000614 on 7 May 2020. Holly Louisa Davis, Samer Alabed, Timothy James Ainsley Chico

Gerelateerd nieuws

Mensen zonder diploma mogen zich masseur noemen: een kwalijke zaak

In Nederland zijn tussen de 30.000 en 40.000 mensen die iets met massage doen. Sommige hebben alleen een boek gelezen en noemen zich masseur. Aan de andere kant van het spectrum zitten uiterst professionele masseurs die zich continu bijscholen. “Bij beide hangt een bordje ‘masseur’ op de deur. Voor de cliënt is het bij binnenkomst lastig het onderscheid te maken’’, zegt Anja Bruinsma, directeur van het Nederlands Genootschap voor Sport- en Wellnessmassage (NGS).

Balinese massage: vermoeidheid eruit, energie erin

Dag in dag uit zaten de Indonesiërs er, op hun knieën en hurken op de rijstvelden. Er was geen dokter, er waren geen medicijnen, maar toch werd van eenieder verwacht dat hij of zij na de nachtrust weer aan het werk ging. Klachten of geen klachten.