Hartproblemen bij sporters

Na een actuele gebeurtenis, zoals afgelopen weekend met profvoetballer Bas Dost, krijgen sportverzorgers vaak de vraag "hoe kan het dat een profvoetballer last van zijn hart krijgt? Ze worden allemaal uitgebreid gekeurd." We leggen het graag uit.

Plotse hartdood kan zich voordoen bij mensen van alle leeftijden, maar de oorzaken en risicofactoren variëren afhankelijk van de leeftijdsgroep. Bij sporters jonger dan 35 jaar wordt deze meestal veroorzaakt door aangeboren hartafwijkingen. Bij sporters van 35 jaar en ouder is het bijna altijd het gevolg van vernauwde kransslagaders, die de hartspier van bloed voorzien. Dit leidt tot onvoldoende zuurstoftoevoer naar de hartspier en kan resulteren in een hartinfarct.

Cardioloog Ruud Koster, al een heel werkzaam leven verbonden aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) en ‘reanimatiepionier’ zoals hij al eens in de media is genoemd, legt uit:

"Cardiomyopathie, een hartspierziekte, is de voornaamste veroorzaker van hartstilstand bij sporters. De hartspier kan in dat geval ongewoon verdikt zijn, of juist erg verslapt. De oorzaken van cardiomyopathie verschillen. De aandoening kan erfelijk zijn, ontstaan door een virusinfectie of het gebruik van drugs, of andere lichamelijke oorzaken hebben. Bij de overleden basketballers Reggie Lewis en Hank Gathers en de voetballer David di Tomasso werd de kwaal achteraf vastgesteld. Ook de voetballer Evander Sno had te maken met deze aandoening. Hij werd in 2010 getroffen door een hartstilstand, werd een kwartier lang op het veld gereanimeerd en overleefde het voorval. Bij hem is een defibrillator geplaatst. In lang niet alle gevallen leidt de ziekte overigens ook tot een hartstilstand. Een andere oorzaak van een hartstilstand kan zijn dat de ion-kanalen in het hart niet goed functioneren. Sporters worden meestal wel gekeurd, maar Ruud Koster vertelt dat daarmee niet alles kan worden voorkomen. Er zijn honderdduizenden mensen die sporten. Van iedereen een echocardiogram maken is niet te doen. Bij topsporters gebeurt dat vaak wel, maar dan nog is niet alles uit te sluiten. Zeker bij amateursport zijn niet alle risico’s te voorkomen. Dat is dan maar het leven. Als je alles wil uitsluiten, heb je ook geen leven. Voorkomen is niet simpel, herkennen en behandelen wel."

Heb je klachten van pijn op de borst, duizeligheid, hartkloppingen, kortademigheid of overmatige vermoeidheid dan is het verstandig een arts te bezoeken.