top of page
Zoeken

Sportmassage helpt! Wetenschappelijk onderzoek toont aan.


Een aantal onderzoekers heeft de stoute schoen aangetrokken en in literatuur gekeken naar de effecten van sportmassage op de prestatie:

  • Kracht

  • Springen

  • Sprinten

  • Uithoudingsvermogen

  • Lenigheid

  • Vermoeidheid

  • Verlate spierpijn


Vanuit 41.000 artikelen werden 29 onderzoeken geselecteerd die voldoen aan de standaarden van wetenschappelijk onderzoek.


Massage zorgt voor vermindering spierpijn

Uit de analyse (1012 personen), blijkt dat sportmassage je niet beter maakt in je prestatie: maar dat er wel een significante verbetering is in flexibiliteit en een vermindering van verlate spierpijn, ook wel ‘delayed onset muscle soreness (DOMS)’ genoemd. Dit is spierpijn en stijfheid die 24-72 uur na inspanning optreedt.


Dat is goed nieuws voor deelnemers aan meerdaagse evenementen, zoals de Alternatieve Vierdaagse later deze maand, maar ook voor deelnemers aan eendaagse activiteiten; ze verschijnen de volgende dag weer fit aan de start of op het werk!


Vind een masseur in de buurt

In Nederland mag iedereen zich sportmasseur noemen. Om er zeker van te zijn dat je een sportmasseur met de juiste kennis en vaardigheden bezoekt ga je naar een sportmasseur met een geldige licentie van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS).


Het NGS is met 5.000 leden de grootste branche-organisatie voor masseurs. Het NGS geeft o.a. licenties uit die het bewijs zijn van de bekwaam- en bevoegdheid van de masseur. Om de licentie geldig te houden moet een masseur zich blijven scholen.


Op deze pagina vind je masseurs bij jou in de buurt die in het bezit zijn van een geldige NGS-licentie.


Bron: BMJ Open Sport Exerc Med: first published as 10.1136/bmjsem-2019-000614 on 7 May 2020. Holly Louisa Davis, Samer Alabed, Timothy James Ainsley Chicobottom of page