top of page
Zoeken

NGS en de Nijmeegse Vierdaagse

Een kijkje achter de schermen met Bert Jansen NGS-Masseur.


Bert is zo'n twintig jaar actief als masseur. Het begon ooit als hobby, "een sociaal dier als ik", zo zegt hij zocht iets naast het werk om zijn ei kwijt te kunnen. Toen een jaar of zeven geleden zijn werkgever een grote reorganisatie aankondigde, trok Bert de stoute schoenen aan en maakte van zijn hobby zijn beroep.


Na negen maanden opleiding behaalde hij het diploma sportmasseur en wellnessmasseur en kon hij als professional aan de slag. In zijn praktijk behandelt hij onder andere standaard spierverrekkingen, spierstijfheid of andere klachten aan het bewegingsapparaat. Bij twijfel over de aard van de blessures word je doorverwezen naar een andere behandelaar. Hij ziet regelmatig sporters van een lokale sportvereniging waaronder ook wandelaars, wandel blessures zijn hem niet onbekend.


Via de NGS meldde hij zich aan als vrijwilliger/masseur voor de vierdaagse. De NGS levert al zestig jaar een bijdrage aan het fysieke welbevinden van de wandelaars tijdens de 4daagse. Je treft de NGS bij rustplaatsen met een EHBO-post en aan de finish op de Wedren.


Het was in het jubileumjaar 2016 dat Bert als dagmasseur aan de slag ging. Een dagmasseur

werkt slechts één dag en Bert was op de dinsdag ingedeeld. Heb je op zo'n eerste dag wat te doen als iedereen nog fris is?


masseur werkt slechts één dag en Bert was op de dinsdag ingedeeld. Heb je op zo'n eerste dag wat te doen als iedereen nog fris is?


Zeker wel, een dag masseur staat op de Wedren. Voor massage aan de finish moet je een kaartje kopen, het zogenaamde versneld herstel tegen betaling, en die zijn doorgaans stijf uitverkocht.


Wist je dat een vierdaagse lopen een linke aanslag op je lichaam is? Voor een afstand van 40km heeft een gemiddeld mens 38 uur nodig om te herstellen. Je begint dus weer met wandelen als het herstel nog niet afgerond is. Na de laatste vierdaagse dag heeft het lichaam wel wat rust nodig om volledig te herstellen. Volledig herstel kan zelfs tot een half jaar duren. Dus begin gezond en goed getraind aan de vierdaagse.


De hele entourage was Bert goed bevallen dus meldde hij zich het volgende jaar

als weekmasseur. Een weekmasseur wordt ingedeeld op een EHBO-post aan het parcours. Er zijn verschillende disciplines waarop je ingedeeld kunt worden. Naast massage kun je ook voor tapen en triage worden ingezet. Bij triage wordt bepaald welke behandeling de wandelaar krijgt.


De afgelopen jaren heeft verdere professionalisering van behandelen van wandelaars

plaatsgevonden. Dit gebeurde als gevolg van verscherpte wetgeving, van elke patiënt wordt een dossier aangelegd. Dit dossier wordt uit oogpunt van privacy aan de wandelaar zelf meegegeven. Bij een volgende behandeling kan de juiste vervolg behandeling worden ingezet.


Mocht de post vroeg in het parcours zitten dan wordt je na sluiting van de post

naar de Wedren gebracht waar je de dagmasseurs ondersteunt. Het zijn dus lange

dagen, je bent doodmoe maar daar staat veel voldoening tegenover. Dat geeft een

boost aan energie.


Soms is het druk op de posten onderweg, wandelaars denken recht te hebben op

een massage, maar zo werkt het niet. Er moet wel degelijk een goede medische

reden zijn om voor massage in aanmerking te komen.


Veel verschil tussen een massage onderweg of aan de Wedren is er niet. Het is leuk

om mensen te ontmoeten en hen aan te sporen om hun doel te bereiken. Je behandelt ongeveer twintig mensen op een dag. Je hoort vele bijzondere, indrukwekkende en soms ook aangrijpende verhalen. Helaas is dit niet de plek voor een mooie anekdote want een masseur valt onder het medisch beroepsgeheim en kan alles wat hij ziet en hoort niet delen

met buitenstaanders.


Vier dagen masseren levert dus zo'n tachtig verhalen op, dat geeft een enorme emotionele belasting voor deelnemende masseurs. Het klinkt misschien gek maar ook voor een aantal van hen ligt het breekpunt op de derde dag.


De masseurs worden in een schoolgebouw in de buurt van de Wedren ondergebracht.

In dit onderkomen verblijven ook verzorging en vervoer van de masseurs.


In dit eigen onderkomen is er ruimte om onderling te praten en de emoties te verwerken en worden de onmisbare krachten meegenomen naar de eindstreep.


Bert kijkt uit naar de volgende vierdaagse. Hij voelt het niet doorgaan van dit evenement,

nu al voor de tweede maal als een gemis, want de vierdaagse is en blijft een unieke ervaring en geeft een bijzonder gevoel.


Het is de afspiegeling van een ideale maatschappij waarin iedereen gelijk is en allen met elkaar verbonden zijn. Een maatschappij waar alle neuzen dezelfde kant opstaan en iedereen hetzelfde doel nastreeft: de finish op vrijdagmiddag op de Wedren.


Tot slot vraag ik of Bert nog een tip heeft voor de wandelaar. Zijn antwoord is resoluut: "Maak gebruik van een masseur". Hij helpt bij herstel na een zware inspanning en hij geeft advies, niet alleen over je fysieke gesteldheid maar ook over praktisch zaken: wissel bijvoorbeeld regelmatig van zijde bij je wandelpartner om een stijve nek te voorkomen. Dit komt er bij een week Vierdaagse voor het NGS kijken:

- 125 enthousiaste masseurs

- 82 massagetafels

- 100 liter massageolie

- 500 meter tape


Meer informatie over massage voor/tijdens/

na de vierdaagse:

https://www.facebook.com/ngs4daagse/

http://www.vindeenmasseur.nl/

https://www.sportwellnessmassage.nl

bottom of page