Masseurs dragen bij aan fysiek en mentaal welzijn
Door Anja Bruinsma en Isabelle Meuleman
Stramme ruggen van het thuiswerken en minder sporten, depressieve jongeren, gestreste ouders en eenzame ouderen. De coronacrisis duurt al bijna een jaar en steeds vaker wordt gesproken over de schadelijke effecten van de maatregelen tegen het virus. Lockdowns helpen dan wel in de strijd tegen het virus, maar tegelijkertijd trekken ze een enorme wissel op de fysieke en mentale gezondheid. Die boodschap dringt door in Den Haag. Daarom is het goed nieuws dat vanaf komende week (3 maart 2021) onder andere de masseurs weer onder strikte voorwaarden open gaan. Veel mensen zitten al een jaar in de overlevingsmodus. Dat eist zijn tol, fysiek en mentaal.
Net als veel andere contactberoepen zijn ook de massagepraktijken sinds half december dicht, tot verdriet van cliënten van deze masseurs. Masseurs kregen cliënten bijna smekend aan de telefoon of ze alsjeblieft niet toch konden worden behandeld omdat ze het anders lichamelijk niet volhouden. Onder hen zijn veel zorgmedewerkers. Ze lopen fysiek letterlijk vast.
"Het is geen luxe, het is noodzaak om goed voor jezelf te zorgen"
Een massage wordt in de westerse wereld vaak gezien als een luxe. Onterecht. Het is geen luxe, het is noodzaak om goed voor jezelf te zorgen. Zeker in een tijd als deze. Gezondheid is veel meer dan niet ziek zijn. Gezondheid is een toestand van lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn. Als een van die drie te lang niet op orde is, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Masseurs spelen een rol in de oplossing daarvan, maar ook in de preventie. We kunnen helpen bij het opsporen en vroegtijdig onderkennen van gezondheidsproblemen. Daarom zijn we heel blij dat we weer open mogen. Zo kunnen we ons steentje bijdragen aan het oplossen van allerlei fysieke en mentale problemen die zijn ontstaan door de coronamaatregelen.
Neem de fysieke ongemakken als het gevolg van thuiswerken. Al vlak na de eerste lockdown trokken de fysiotherapeuten aan de bel over de toestroom van het aantal patiënten met nek-, schouder- en rugklachten. Ook masseurs zagen tussen de eerste en tweede lockdown een toename van het aantal cliënten dat thuiswerkt. Dat is niet vreemd. Na bijna een jaar thuiswerken zitten veel mensen nog steeds achter een laptop aan de keukentafel. Ze turen veel te lang naar een klein scherm en in een verkeerde houding. Spieren in nek, rug en schouders hebben het zwaar te verduren. Een masseur heeft een rol in het losmaken van de spieren. Eventueel kan de behandeling in samenwerking met een fysiotherapeut, die door middel van oefeningen kan helpen klachten te voorkomen.
"Veel beginnende hardlopers kregen last van hun scheenbenen, kuiten, hamstrings, knieën of enkels omdat ze de belasting niet gewend zijn."
Ook nam het aantal cliënten toe dat is begonnen met hardlopen, omdat ze hun eigen (team)sport niet meer kunnen uitoefenen. Veel beginnende hardlopers kregen last van hun scheenbenen, kuiten, hamstrings, knieën of enkels omdat ze de belasting niet gewend zijn.
Naast fysieke ongemakken kampen steeds meer Nederlanders met mentale problemen. Het welzijn van mensen staat onder druk. Het is niet voor niets dat premier Rutte tijdens zijn laatste persconferenties het steeds vaker heeft over het welzijn van de Nederlanders en daar ook steeds meer aandacht voor wordt gevraagd door deskundigen. Het lijkt erop dat er daarom nu een aantal versoepelingen komen. We horen verhalen over depressie, angst en andere mentale problemen. Mensen zijn gestrest en kunnen de spanning in hun lijf niet kwijt. De belasting is het afgelopen jaar steeds groter geworden voor veel mensen. Tegelijkertijd is hun belastbaarheid naar beneden gegaan. Dat komt ook omdat er met elke maatregel tegen het virus mogelijkheden zijn verdwenen om de batterij op te laden.
We verwachten dat huisartsen het na de lockdown druk gaan krijgen met patiënten die niet lekker in hun vel zitten en hulp nodig hebben. Die hulp zit hem niet in een pilletje van de apotheek. Masseurs kunnen helpen om het welzijn van mensen te verbeteren. Een massage ondersteunt het zelf herstellend vermogen van het lichaam en zorgt voor minder stress. Dat is wetenschappelijk bewezen (zie kader).
Een massage heeft ook een positieve invloed op het immuunsysteem. Zo neemt het aantal witte bloedcellen in het bloed toe. Witte bloedcellen verdedigen het lichaam tegen infecties en zijn van cruciaal belang voor de afweer tegen bijvoorbeeld bacteriën, virussen en schimmels.
De masseur kan ondersteunen in herstel van fysieke en mentale gezondheid. Dat is essentieel.
Het openen van de massagepraktijken kan bijdragen aan het fysieke en mentale welzijn van grote groepen Nederlanders. De masseur kan ondersteunen in herstel van fysieke en mentale gezondheid. Dat is essentieel. We helpen mensen lekkerder in hun vel te zitten, zodat ze er weer even tegen kunnen.
Wil je naar een NGS-masseur ? Kijk voor een NGS-masseur bij jou in de buurt op: www.vindeenmasseur.nl
Anja Bruinsma, directeur van het Nederlands Genootschap voor Sport- en Wellnessmassage (NSG) en Isabelle Meuleman, bestuurslid NGS en docent sport- en wellnessmassage. Het NGS is de grootste branchevereniging van gediplomeerde masseurs en heeft ruim 5000 leden.
Meer massage, minder stress
Een massage zorgt voor minder stress in het lichaam. Tijdens een massage komen namelijk verschillende stofjes vrij. Een daarvan is endorfine. Dat is een gelukshormoon. Als je lichaam dit aanmaakt, voel je je beter. Bovendien werkt endorfine pijnstillend. Andere stoffen die vrijkomen zijn onder andere dopamine (dit zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel), melatonine (verbetert de slaap), serotonine (ook een natuurlijk gelukshormoon) en oxytocine (een hormoon dat vrijkomt door aanraking en zorgt voor een hogere weerbaarheid tegen stress en dat het lichaam sneller tot rust komt). Daarnaast zorgt een massage ervoor dat er juist minder cortisol en adrenaline wordt aangemaakt in het lichaam. Deze stoffen komen vrij bij stress, massage brengt ontspanning.
De NGS-masseur
Erkend NGS-masseur word je niet zomaar. Daar gaat een opleiding van negen maanden en een theorie- en praktijkexamen aan vooraf. In de opleiding tot sport- of wellnessmasseur is veel aandacht voor anatomie, fysiologie, blessurepreventie, (sport)verzorging, kwaliteitszorg, wet- en regelgeving, functietesten, tapen en bandageren en natuurlijk verschillende massagetechnieken.