“Massage is heel belangrijk voor ons dansers. We zijn afhankelijk van ons lichaam’’

Het is maandagochtend als danseres Sarah Reynolds aanbelt bij de studio

van sportzorgmasseur Quint Snel. Normaal gesproken ligt ze altijd in Den

Haag op zijn tafel, in het gebouw van het Nederlands Dans Theater. Deze

keer is de locatie zijn eigen praktijk in de hoofdstad, waar ze beiden wonen.

“Massage is heel belangrijk voor ons dansers. We zijn afhankelijk van ons

lichaam’’, zegt Sarah.


Quint Snel is sportzorgmasseur bij Nederlands Dans Theater

De praktijk van Quint is klein, maar functioneel. En bovendien op loopafstand van zijn huis. “Eerst had ik mijn praktijk aan huis. Maar dat is niet ideaal’’, vertelt de 43-jarige sportzorgmasseur. “Cliënten lopen toch door je huis. Toen kwam deze studio vrij en hebben mijn vriendin en ik hem opgeknapt en verbouwd tot

massagepraktijk.”

Elke donderdag is Quint hier. Op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag werkt hij in Den Haag, bij het Nederlands Dans Theater (NDT). Sinds vier jaar is hij een van de twee masseurs van NDT. Daarnaast bestaat de (medische) begeleiding van de dansers uit drie fysiotherapeuten, een krachttrainer en een pilateslerares.

Sarah: “Dat is best luxe. Maar NDT is dan ook een van de beste gezelschappen voor moderne dans in de wereld.”


Ze gaat op de tafel in het midden van de ruimte liggen. De danseres (36) is geboren in Dublin en woont sinds 2004 in Nederland. “Meestal ga ik naar Quint voor mijn kuiten en rug. Hij helpt de spieren in mijn kuiten ontspannen. Rugklachten heb ik vanwege een onbalans in mijn bekken. De ene kant is wat meer gekanteld dan de andere”, vertelt ze. Quint: “Die zetten we dan recht door de juiste spieren te helpen ontspannen.”

“De dansers behoren tot de wereldtop. Dan ben ik het verplicht om ook het beste uit mezelf te halen” Quint Snel

Quint behandelt per middag meestal drie of vier dansers. Waar de dansers last van hebben, verschilt vaak. “Dat ligt ook aan de dans die op dat moment wordt geoefend. Als er een nieuwe creatie met veel grondoefeningen is, is dat zwaar voor de benen. Daar hebben we dan extra aandacht voor. Is er een creatie met veel lifts, dan hebben ze weer ergens anders last van.”

Sowieso merkt de sportzorgmasseur het wanneer de dansers werken aan een nieuwe creatie. “Dan gebruiken ze twee keer zoveel spieren”, vertelt hij lachend, terwijl hij zijn handen over Sarahs kuiten laat gaan. “Nieuwe creaties zijn zwaar”, zegt Sarah.

“Die moet je helemaal vanaf het begin leren. Dat betekent heel veel herhalen. Steeds dezelfde beweging, steeds hetzelfde been. Dat is zwaar voor je lijf.”


Samenwerking

Net als de andere dansers van NDT werkt Sarah zes dagen per week. Overdag zijn de repetities, de balletlessen, de krachttrainingen. Daarnaast danst ze zo’n tachtig voorstellingen per jaar, meestal drie nieuwe programma’s. Voor tournees in het buitenland moeten bovendien vaak andere programma’s worden ingestudeerd. “Ik merk dat ik ouder word. Mijn lichaam herstelt veel langzamer dan tien jaar geleden. Aan de andere kant ken ik mijn lijf beter dan vroeger. Ik heb meer ervaring. Ik weet hoe ik reageer op verschillende dingen en kan beter periodiseren. Ik heb geleerd wanneer ik door kan pushen en wanneer het beter is om naar de fysio of masseur te gaan.”

De samenwerking met de fysiotherapeuten van NDT is goed, zegt Quint, hoewel hij zijn collega’s niet veel ziet. “De fysio’s zijn er in de ochtend en de masseurs in de middag. We hebben het zo druk dat we nauwelijks aan samen vergaderen toekomen. We communiceren uiteraard wel, maar vooral via briefjes en

WhatsApp. En via de dansers zelf. Zij zeggen: wil je dit extra masseren? Of: wil je daar juist vanaf blijven? Als ik vragen heb aan de fysio over een bepaalde danser, dan bel ik even op. Of ik bel achteraf over wat ik geconstateerd heb.”


Bijscholing

Vorig jaar schoolde Quint zich bij tot sportzorgmasseur. Het was de specialisatie waar hij al jaren op wachtte, vertelt hij. Al tijdens zijn studie aan de ALO meer dan twintig jaar geleden deed hij de opleiding tot sportmasseur, maar direct na zijn studie deed hij weinig met die kennis en kunde.

De Amsterdammer werkte als sport- en yogadocent in binnen- en buitenland en gaf onder andere skateboard- en golfles. Vier jaar later later werd hij door zijn shiatsutherapeut weer enthousiast gemaakt om zelf te gaan masseren. “Ik deed veel stoelmassages bij bedrijven. Vier jaar geleden kwam ik via Sarah bij NDT terecht. Zij is getrouwd met een vriend van me. Hij is ook masseur en werkte bij NDT. Toen er een vacature kwam, heb ik gesolliciteerd.”

Toen het profiel van sportzorgmasseur werd ontwikkeld, wist Quint meteen dat hij zich wilde bijscholen. “Ik werk met dansers die het uiterste van zichzelf vragen. Zij behoren tot de wereldtop. Dan ben ik het verplicht, aan hen en aan mezelf, om ook het beste uit mezelf te halen.”

Vooral de extra kennis over blessures komt van pas. “Dansers hebben eigenlijk altijd pijn, voelen zich nooit optimaal”, zegt Quint. Met name overbelastingsblessures komen veel voor. “Maar ook blessures als gevolg van ongelukjes. Verzwikte enkels vanwege valpartijen door vermoeidheid bijvoorbeeld.


Ook spierverkrampingen- en verrekkingen zie je vaak. Het is goed dat ik nu meer van verschillende blessures weet, wat ik als masseur kan doen en wat ik vooral niet moet doen maar aan de fysiotherapeut moet overlaten. In principe ben ik niet bij NDT voor de blessures. Daar zijn de fysio’s voor. Ik ben er vooral voor de massages en hier en daar tape ik wat.”

Die zijn nodig, vertelt Sarah. Hoewel ze toegeeft eigenlijk te weinig te gaan. “In een productieweek is er genoeg tijd. Maar in andere weken eigenlijk niet. bovendien zit Quint snel vol.” Ze merkt duidelijk verschil als ze een tijdje niet gemasseerd is. “Je maakt dezelfde beweging honderden keren. Dan is alleen stretchen niet genoeg om je spieren te laten ontspannen. Soms zit er zoveel spanning in mijn spieren, met een massage gaat dat sneller weg.”

"Ik ben er vooral voor de massages. De blessures zijn voor de fysio’s” Quint Snel

Aanraking

Daarnaast is de aanraking gewoon heel belangrijk. “Als dansers raken we elkaar de hele dag aan. Maar op een totaal andere manier. Quint leest een lichaam door aanraking. Ik krijg veel feedback van hem door zijn massages.

Hij weet vaak al dat ik ergens last van heb voordat ik het zelf gevoeld heb.” Quint moet lachen en herkent wat Sarah zegt. “Door te masseren breng je beweging op plekken die aan de aandacht onttrokken zijn. Je denkt er niet aan. Terwijl als je letterlijk op een plek gewezen wordt, denkt je lichaam opeens: oh, dat is toch wel gevoelig. Dan kan je lichaam aan de slag met het herstel. Voordat je pijn krijgt,

want dan ben je eigenlijk te laat. Ik zie massage als een soort APK voor het lichaam. Met zo’n keuring komen bij een auto ook zaken aan het licht. Die kun je dan verhelpen voor je langs de kant van de weg staat.”


Quint vindt zijn werk bij NDT fantastisch, ook al komt hij zelf niet uit de danswereld. “Ik kan niet dansen. Ja, op feestjes”, zegt hij grijnzend. “De dansers waar ik mee werk zijn topsporters, maar dan zonder het competitieve. Hoewel ik veel in de sport heb gewerkt als instructeur, heb ik niet zoveel met punten scoren om te winnen. De dansers werken heel hard om iets moois te creëren. Dat past bij me.” De motivatie van de dansers motiveert hem bovendien. “Ze zijn bereid om aan zichzelf te werken. Zo volgen ze mijn suggestie om zelf elke avond even hun kuit te masseren, dankbaar op. Ze willen het beste voor hun lichaam. Ze zijn ervan

afhankelijk. Het luistert heel nauw. Het is heel bijzonder om ze te helpen hun lijf goed te houden.”


Wie is Quint Snel?

Leeftijd: 43 jaar

Woonplaats: Amsterdam

Opleiding: ALO, sportmasseur, stoelmassage, sportzorgmasseur

Werkzaam bij: Nederlands Dans Theater, zorginstelling Amsta en in zijn eigen praktijk.


Kun je leven van je werk als masseur?

“Ja, dat gaat goed. Daarnaast geef ik ook nog yogalessen en heb ik een

eigen bedrijf in raw superfood waar ik een dag in de week

mee bezig ben.”

Wie is Sarah Reynolds?

Leeftijd: 36 jaar

Woonplaats: Amsterdam

Opleiding: Dublin Balletschool (1987 – 1996), Dorothy Stevens School of Dance (1997), Central School of Ballet, London (1998 – 2001)

Werkervaring: Opéra Théâtre de Metz,

Frankrijk (2001- 2002), Saarlandisches

Staatstheater, Duitsland (2002-2004),

Nederlands Dans Theater 2 (2004 – 2007),

Nederlands Dans Theater 1

Copyright: Nederlands Genootschap voor Sportmassage 2018
Professor Bronkhorstlaan 26 - 3723 MB Bilthoven - 088 730 8500 -info@vindeenmasseur.nl - www.vindeenmasseur.nl Privacyverklaring