top of page
Zoeken

Dikke vingers tijdens het lopen van de Alternatieve vierdaagse?

Tijdens het wandelen krijgen veel wandelaars last van dikke, stijve en pijnlijke vingers. Hoe kan dat? Sportarts Esther Schoots legt het uit.
Veel wandelaars krijgen bij het wandelen last van stijve opgezwollen vingers. Het is niet precies duidelijk hoe dat komt. Vermoedelijk speelt de zwaartekracht hierbij een rol: als de armen afhangen zakt het bloed in de vingers. Het bloed moet tegen de zwaartekracht in via de aderen terugstromen naar het hart. Als je de spieren in de hand niet gebruikt en de armen hangen af, stroomt het bloed minder makkelijk terug. De handen en de vingers kunnen hierdoor wat opzwellen, waardoor de vingers stijf en soms ook pijnlijk aanvoelen.

Wat je kunt doen om deze hinderlijke klachten bij het wandelen te voorkomen is de vingers goed blijven bewegen. Als je het moeilijk vindt om hierop te letten zou je eens kunnen proberen stokjes in de handen te dragen. Als je stokjes in je handen hebt moet je automatisch wat meer je handspieren gebruiken, waardoor de vingers minder dik worden. Er zijn speciale wandelstokjes verkrijgbaar met een lusje dat je om je pols doet, zodat je de stokjes ook even los kunt laten.


Een andere optie is om tijdens het wandelen af en toe je duimen achter de schouderbanden van je rugzak te haken, zodat je je handen wat hoger houdt. Sommige wandelaars maken een lusje aan de schouderband waar ze de duimen in kunnen haken. Als je snel last hebt van dikke vingers bij het wandelen is het verstandig om geen ringen te dragen. Dit voorkomt niet dat de vingers dik worden, maar wel dat je pijn krijgt doordat de ringen gaan knellen.Als je naast dikke, stijve vingers ook nog andere klachten hebt; bijvoorbeeld jeukende huiduitslag, of ook pijn in de arm, dan kan er sprake zijn van een andere oorzaak voor de klachten. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een allergische reactie op warmte en inspanning, of door een peesoverbelasting in de pols, elleboog of de schouder. In zeldzame gevallen kan een dikke pijnlijke arm/hand ook worden veroorzaakt door een afgesloten ader hoger in de arm of de oksel. Dus wanneer je klachten hebt die niet alleen in de vingers zitten, maar ook in de arm is het verstandig om dit aan uw huisarts voor te leggen.


Bron: sportarts Esther Schoots Kijk voor meer informatie over het werk van de sportarts op: www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportmedische-instelling-sportarts. Ook vind je hier adressen van sportartsen bij jou in de buurt.

bottom of page